5 saker att tänka på innan du öppnar ditt café

 

Café Interiör | Panea

Har du någonsin känt ett stort behov av förändring i din karriär? Du kanske till och med sitter vid ditt skrivbord i detta nu och funderar på att starta ditt eget företag. Sinnet överflödar av minnen från mysiga stunder tillbringade på diverse konditorier, och plötsligt får du en idé – du ska öppna café!

Att öppna ett framgångsrikt café kan vara en givande upplevelse. Tack vare dig kommer människor att kunna njuta av en varm kopp kaffe i höstmörkret, ha härliga konversationer över en fika eller bara ha en trivsam plats att gå till för studier eller jobb. 

Men att öppna eget café är lättare sagt än gjort och det krävs noggrann planering. Den här bloggen listar 6 saker att tänka på innan du startar ditt café:

1.   Research inom cafébranschen

Att starta ett eget café är en stor investering som kräver både tid och pengar. Det är viktigt att redan från början spendera dygnets alla timmar rätt. Därför är en ordentlig research av branschen ett måste för att inte slösa tid på fel saker. Gör såhär:

 • Ta kontakt med veteraner inom verksamhetsområdet – och be om råd! Vad fungerar bra, och vad fungerar mindre bra?
 • Besök så många caféer som möjligt. Det ger dig inspiration. Fundera på vad du kommer att ta med dig från andra när du ska öppna ditt café, men tänk också på saker du saknar och implementera det i ditt eget café. Då sticker du ut från mängden!
 • Fundera på vilka som är din målgrupp. Vad är deras behov? Vilken tid kommer kunderna att besöka ditt café? Att känna sina kunder väl underlättar bl.a. planering och skapande av menyer. 

2.   Definiera din vision

 Du har utan tvekan redan en stor plan och en mental bild av hur du vill att ditt café ska se ut. Ge uttryck åt dina tankar genom att ta fram foton och idéer på layouts och menyer. Fundera noga på vilken atmosfär du vill att dina kunder ska mötas av när de besöker ditt café. Att ha en definierad vision hjälper dig att vara konsekvent när det kommer till att välja bl.a. namn, inredning och vilken mat och dryck som ska serveras.

Kom ihåg: du kan inte behaga alla – så se till att veta exakt vem det är du utformar ditt café för.

3.   Skapa en affärsplan

Det är frestande att hoppa över affärsplanen när man ska öppna ett eget café. Men i själva verket handlar det mer om processen att framställa planen än det slutliga dokumentet. Skrivprocessen hjälper dig att förstå din lokala marknad och få grepp om siffror. Detta är extra viktigt för att kunna sätta en korrekt budget när du startar ett eget café. En affärsplan leder dig genom varje steg i utvecklingen av ditt café och fungerar som en färdplan för hur du kan strukturera och driva ditt företag. 

4.   Välj rätt miljö

När du ska starta ett café är platsen avgörande för den totala framgången. Så innan du fattar ett beslut, spendera lite tid i de områden du överväger. Se noga över parkeringsmöjligheter och mängden av folk som rör sig på gatorna. Är det mycket omkringliggande caféer som skulle kunna stjäla dina kunder? Tänk även på att du kommer spendera mycket tid här, så välj en plats du trivs på.

5.   Välj rätt leverantörer

En nyckelkomponent för alla affärssuccéer är bra och pålitliga leverantörer. Beroende på vad för typ av café du startar är olika ingredienser nödvändiga.

Detta brukar du vanligtvis behöva när du driver ett café:

 • Kaffe                                                             
 • Mjölk
 • Bröd/Kaffebröd
 • Färskvaror
 • Livsmedel
 • Porslin
 • Hushålls- och toapapper
 • Servetter, kafferör, socker, sirap osv

Panea är din trogna partner som guidar dig igenom hela processen, från idé till fungerande verksamhet. Vi hjälper dig att göra en detaljerad lista över allt du behöver och vi hjälper dig att hitta leverantörer i enlighet med din affärsfilosofi. 

Kontakta Panea för att få hjälp att starta ditt café

Detta är bara några av många viktiga saker du behöver tänka på innan du ska öppna ditt café. En annan viktig faktor för alla företag är ekonomi. För att kunna ha råd med hyran, köpa nya köksmaskiner och skapa den perfekta inredningen behövs pengar. Vi på Panea är väl medvetna om utmaningarna som följer med att starta ett café. Vi har hjälpt ambitiösa personer starta eget i över 30 år, och vi kan även hjälpa dig.