8 bra tips för att starta ett eget café

Har du planer på att starta ett eget café? Det är lätt att drömma sig bort. Du kan säkert se dig själv stå bakom kassan, omringad av bakelser och den goda doften av nybryggt kaffe, samtidigt som du hör sorlet från de glada gästerna. Att starta ett framgångsrikt företag är inte det lättaste, men det är absolut inte omöjligt att göra. Nedan följer åtta tips till dig som vill starta eget café på landet såväl som i stan.

Kontakta oss

1. Sätt en vision

Se ditt café framför dig. Är det lite mörkt men mysigt och ombonat? Har du soffor, fåtöljer och låga bord? Är interiörer designad efter en viss känsla eller stil? Att sätta en vision för hur du vill att ditt café ska se ut är viktigt. Detta ger dig ett mål att sträva efter och det blir även lättare att se ifall en lokal passar eller inte.

2. Gör en ordentlig affärsplan för ditt café

En affärsplan är ett sätt för dig att bedöma om din idé är genomförbar. Det finns många mallar att hitta på nätet. Några av de punkter du bör ta upp i din affärsplan för café är vad du erbjuder, vem som är målgruppen, varför de ska välja just ditt erbjudande och hur du ska nå dina kunder.

3. Skapa en budget med kostnader för att starta ett eget café

Att starta eget ett café innebär flera kostnader. En av de viktigaste delarna av din affärsplan är budgeten. Det är här som du räknar ut vad din satsning kommer att kosta och hur mycket du behöver tjäna för att kunna driva ditt café. Du behöver även kolla upp vilken utrustning du behöver och vad den kostar, exempelvis kaffebryggare, kassan, diskmaskin, kylskåp och så vidare. Ange även kostnader som hyra, inredning och allt annat som du kan komma på. Vissa saker är engångskostnader och andra är återkommande. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta bara är en preliminär uppskattning av hur det kommer att gå. Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket olika saker kommer att kosta, eller exakt hur bra det kommer att gå för ditt café.

4. Undersök din marknad

En marknadsundersökning kan göras på flera sätt. I sin enklaste form handlar det om att undersöka vilka konkurrenter du har, vad som gör dessa ställen speciella och hur deras utbud ser ut.

5. Utforska nya områden med hög potential när du ska starta eget café

En del av din marknadsundersökning bör även bestå av att undersöka olika områden. Om du har en lokal i ett speciellt område i åtanke, spendera en dag där. Räkna hur många potentiella kunder som går förbi. Lägg märke till vilka tider de besöker. Du kanske upptäcker att det kommer många som ska till jobbet på morgonen och många barnfamiljer eller pensionärer på förmiddagen. Det kanske är fler folk, eller färre, än vad du trodde i ett visst område.

6. Var medveten om alla tillstånd som krävs

När du ska starta eget café finns flera regler och tillstånd att känna till. Planerar du att servera alkoholhaltiga drycker? Kommer du att spela musik i lokalen? Kommer du att bygga om en lokal så att den utrustas med ett kök eller använder du en lokal som redan används till café- och restaurangverksamhet? Vill du bygga en uteservering under sommaren? Vill du marknadsföra dig med skyltar på trottoaren? Alla dessa saker och många fler kräver olika typer av tillstånd, från bygglov till uteserveringstillstånd, anmälan om att installera fettavskiljare, musiklicens och så vidare. Ett tips är att använda dig av verksamt.se, Bolagsverkets hemsida, för att skapa en checklista med alla tillstånd du behöver för de olika sakerna du vill göra.

7. Var beredd att jobba hårt

Att starta ett eget företag, speciellt inom café- och restaurangbranschen, innebär en hel del jobb. Var redo på att dina arbetsdagar kommer att börja tidigt och sluta sent, speciellt i början när du försöker få verksamheten att fungera. När du väl har lyckats ta dig förbi de första åren blir det oftast enklare att driva ditt café.

Kontakta oss

Som du märker finns det väldigt mycket att ha koll på. De saker vi har tagit upp är bara de viktigaste, det finns ytterligare små och stora faktorer som du behöver ha i åtanke när du ska starta ett eget café, bland annat finansieringen av din satsning. Gör det lättare för dig själv genom att anlita oss som kan hjälpa dig med alltihop från start.. Du får inte bara hjälp med att ta dig igenom de olika delarna av processen utan kan även få hjälp med konceptutveckling för ditt café.