Bra att känna till om bageri och konditori

När du öppnar ett bageri eller konditori är det flera saker som måste finnas på plats för att det ska fungera. Det handlar inte bara om att inredningen och känslan i interiören ska vara härlig, utan också om bageritillbehör och utrustningen. Med hjälp av rätt bageri- och konditoriutrustning kan du tillverka goda bakverk och få ett effektivt bageri som sätter just ditt bageri eller konditori på kartan.

Kontakta oss

 

Bageri- och konditoriutrustning

Utrustning och arbetsyta

I princip allt jobb inom ett bageri och konditori börjar med degen. För att framställa en bra deg behöver du utrustning och bageritillbehör i form av skålar, kavlar, skedar och mycket mer. Du behöver även gott om utrymme och bänkyta för att kunna arbeta. Arbetsyta kan du skaffa på flera sätt, antingen genom att installera långa bänkskivor eller genom att införskaffa mindre mobila arbetsbord.

Degblandare, kavlingsmaskiner och jäsar

Eftersom du kommer att jobba en hel del med deg så behöver du även kunna hantera degen på ett bra sätt. Här finns det stora möjligheter att effektivisera verksamheten, bland annat med hjälp av en degblandare och med en jäs. Degblandarens jobb är ganska självklart, den hjälper dig att blanda dina degar genom att utföra det mekaniska jobbet åt dig. En jäs är som ett skåp speciellt utvecklat för att hjälpa degar jäsa. Bägge är självklara delar av ett konditori och bageri.

Degblandare och vispmaskiner

Många ingredienser behöver du mixa ihop för att få fram det rätta resultatet. Exakt vilka mixers och dylik utrustning som du behöver beror på vad du vill baka i ditt bageri och konditori. Att mixa, vispa och på olika sätt hantera en deg eller ett tillbehör är en vanlig del av verksamheten.

Ugnar

Det är inte alla bakverk som behöver stoppas in i ugnen men majoriteten behöver det. Detta ställer stora krav på din ugn eller dina ugnar, inte minst för att du oftast behöver kunna få in flera plåtar med degämnen utan att störa allt annat som redan är i ugnen. Det finns flera typer av ugnar för bak, och, dessa är en väsentlig del av ett bageri och konditori. Ugn är ett måste för bageriet eller konditoriet och det använder mindre bagare såväl som de allra största bagerierna.

kyl och frys

Alla kök, oavsett om du driver ett bageri, ett konditori, en litet fik eller en lyxig restaurang, behöver kylskåp och frysskåp för att kunna förvara saker. Detta är återigen en självklar del av en restaurang, ett bageri och ett konditori.

Hygien

Det är oförsvarligt att slarva med hygienen. När du driver bageri och konditori kan du underlätta rengöringsprocessen för personalen på flera sätt. Nedan följer några bra bageri- och konditorimaskiner för hygien, samt tips på hur du kan förbättra hygienen på plats.

Rengöringsstationer

Skapa stationer där personalen har tillgång till allt de behöver för att rengöra händer och/eller utrustning snabbt. Det är alltid en bra idé att ha minst två stationer och på olika platser. 

Undvik att hantera mat med bara händer

Det finns gott om handskar som kan användas för köket, från engångshandskar till handskar som du kan rengöra och återanvända.

Täck all mat ordentligt

All mat, inte bara bröd och goda bakelser, behöver skyddas från bakterier, lukter och inte minst från uttorkning. Detta kan du göra genom att täcka över maten, även när den är i kylskåpet.

Använd bara rena brickor och korgar

Även dessa saker blir smutsiga och behöver rengöras. Se till att ha rutiner för hur korgar och brickor används, inte minst för de brickor och korgar som används av kunder för att välja ut bröd och bakelser.

Hitta företag i Sverige som kan hjälpa dig med bageri- och konditoriutrustning

Som du märker finns det många saker att tänka på när det kommer till köket i ett konditori eller ett bageri. Du behöver även ta hänsyn till kostnaden för bageri- och konditorimaskiner. Vänd dig till ett företag som både kan hjälpa dig hitta utrustningen till bra priser och som även kan hjälpa dig med många andra delar av din verksamhet, oavsett om du driver ett bageri, ett kafé, en restaurang eller ett hamburgerhak. Gör som bland annat Fosch bageri – Fosch Artisan Pâtisserie och kontakta oss på Panea så hjälper vi dig med inredning och installation av utrustning.