Drömmer du om att få driva restaurang? Läs vidare!

 

Restaurang ovanifrån | Panea

Många drömmer om att starta sin egen restaurangverksamhet. Oavsett om du går i tankarna på att driva restaurang eller öppna ett café, finns det många saker att tänka på. Restaurangbranschen är oerhört konkurrensstyrd. Det öppnar ständigt upp nya restauranger med unika teman. För att kunna driva restaurang på ett framgångsrikt sätt behöver man alltså kartlägga behovet. Vilka visioner och idéer har du? Har du ett tillräckligt stort kontaktnät för att få hjälp med alla delar (finansiering, läge, val av lokal och själva maten)? Det finns stora fördelar med att ta hjälp av ett företag som kan etablera er på marknaden, guida er genom alla beslut och även hjälpa er med finansieringen.

Kontakta oss

Innan du startar igång din verksamhet finns det en checklista för restaurang som är bra att kolla igenom för att inte glömma något viktigt. Här är bra saker att tänka på när du vill starta en restaurangverksamhet:

 • Börja med starta bolagsform.
 • Ansök om F-skatt och moms.
 • Registrera dig som arbetsgivare (om du tänker anställda personal).
 • Anmäl verklig huvudman.
 • Välj karensdagar hos Försäkringskassan.
 • Ansök om bygglov (om du tänker bygga om eller ut verksamheten, alternativt bygga en uteplats).
 • Ansök om tillstånd för uteservering (om du vill ha uteservering).
 • Ansök om tillstånd för skyltuppsättning (detta gör du genom bygglov hos kommunen).
 • Arbeta systematiskt med brandskydd (du som är ansvarig för en verksamhet måste arbeta systematiskt med brandskydd. Bland annat ska du fixa utbildning för personalen samt säkerställa att all viktig utrustning finns på plats.
 • Se till att du har koll på reglerna för kameraövervakning. Ska du sätta upp övervakningskameror måste du följa reglerna i GDPR-lagen (lagen om dataskydd).
 • Ansök om serveringstillstånd.
 • Ansök om Stim-licens för att få spela musik i restaurangen.
 • Anmäl kassaregister och personalliggare.

Som du märker i vår checklista för restaurang är det en hel del administrativa åtgärder som du måste ta itu med innan själva arbetet i restaurangen kan börja. Ju tidigare du ansöker om dina tillstånd, desto snabbare kan du öppna portarna.

Ekonomisk kalkyl för restaurang

Innan du öppnar upp dörrarna för din nya restaurangverksamhet behöver du se över vad kostnaden för att driva restaurang kommer att hamna på. Det är svårt att svara på vilket startkapital en restaurang behöver, då saker som storlek, typ av restaurang och läge påverkar kostnaderna mycket. För att räkna ut ungefärliga kostnader samt för att kunna beräkna lönsamheten, kan du göra en ekonomisk kalkyl för restaurang. En ekonomisk kalkyl för restaurang kan se ut på olika sätt men handlar helt enkelt om att kolla på kostnader för råvaror och personal. Dessa två kostnader står vanligtvis för hela 70 % av verksamhetens intäkter. Genom att göra en starta restaurang kalkyl kan du räkna ut vilka priser du bör sätta på mat och dryck.

Råvarukostnad restaurang 

Råvarukostnader är en viktig post i budgeten för en restaurang. Att hitta de bästa leverantörerna till bra priser är värt att spendera tid på. Men när det väl är gjort kan det finnas flera olika situationer som påverkar råvarukostnad för restaurang. Vissa saker kan du inte påverka, till exempel så påverkar väder och vind. Detta påverkar kostnaden för råvaror, genom att om det till exempel är frost vid fel tidpunkt blir skörden mindre vilket innebär att priserna stiger. Du kan dock styra de interna faktorer som påverkar dina råvarukostnader.

Interna faktorer som påverkar kostnaden för råvaror är exempelvis hur man hanterar mat, det vill säga hur mycket används och hur mycket kastas bort? Hur man förvarar råvarorna spelar också en roll i dess hållbarhet. En sorglig sak som också kan påverka råvarukostnaderna negativt är om det finns stöld av mat i personalkretsen. Om vinstmarginalerna sjunker kan det också vara ett tecken på att råvarukostnaden måste ses över. 

Räkna ut pris på mat

För att räkna ut pris på mat bör du göra en ekonomisk kalkyl för café eller en starta restaurang kalkyl. För att göra detta behöver du känna till kostnader för försäljning, råvaror, löner, lokal och elkostnader.

 • Råvarukostnaden + täckningsbidrag (kostnader för löner, lokal och el) = pris exklusive moms.
 • Pris exklusive moms – täckningsbidrag = kostnaden för råvaror
 • Pris exklusive moms – råvarukostnaden = täckningsbidrag

Med andra ord, har du information om två av de tre kostnaderna, kan du räkna ut den tredje (som visat i exemplet ovan).

Kontakta oss för mer information

Att driva restaurang i Sverige är en komplex och många gånger komplicerad process. Vi på Panea har många års erfarenhet av att etablera nya restaurangverksamheter på marknaden. Vi hjälper dig gärna med allt från planering och projektering till entreprenad, inredning och finansiering. Kontakta oss idag för att få rådgivning om att starta restaurang!