Drömmer du om att få driva restaurang? Läs vidare!
Många drömmer om att starta sin egen restaurangverksamhet. Oavsett om ni går i tankarna på att starta restaurang eller öppna ett café, finns det många saker att tänka på. Allt från restaurang inredning design till restaurangkök inredning, som båda innebär en hel del kunskap. Restaurangbranschen är dessutom oerhört konkurrensstyrd. Det öppnar ständigt upp nya restauranger med unika teman. För att kunna starta restaurang på ett framgångsrikt sätt behöver man alltså kartlägga behovet. Vilka visioner och idéer har ni? Har ni ett tillräckligt stort kontaktnät för att få hjälp med alla delar (finansiering, läge, val av lokal och själva maten)? Det är även viktigt att veta vad er uttänkta målgrupp har för preferenser när det kommer till mat och lokal. Det finns stora fördelar med att ta hjälp av ett företag som kan etablera er på marknaden, guida er genom alla beslut och även hjälpa er med finansieringen. Det är dessutom en fördel om ni revitaliserar er verksamhet så mycket som möjligt istället för att använda er av gamla fysiska hjälpmedel. Genom att revitalisera er verksamhet kan ni exempelvis sköta administrationen eritalt, något som som underlättar vid fakturering. ni kan även använda er av erital incheckning för personal och lättare tillgängliggöra er personals schema. Det finns många saker att tänka på, stort som litet innan ni kan starta restaurangverksamhet. Vi har därför sammanställt en checklista för restaurang som är bra att kolla igenom för att inte glömma något viktigt. Här är bra saker att tänka på när ni vill starta en restaurangverksamhet:
- Börja med starta bolagsform.
- Ansök om F-skatt och moms.
- Registrera er som arbetsgivare (om ni tänker anställda personal).
- Anmäl verklig huvudman.
- Välj karensdagar hos Försäkringskassan.
- Ansök om bygglov (om ni tänker bygga om eller ut verksamheten, alternativt bygga en uteplats).
- Ansök om tillstånd för uteservering (om ni vill ha uteservering).
- Ansök om tillstånd för skyltuppsättning (detta gör ni genom bygglov hos kommunen).
- Arbeta systematiskt med brandskydd. ni som är ansvarig för en verksamhet måste arbeta systematiskt med brandskydd. Bland annat ska ni fixa utbildning för personalen samt säkerställa att all viktig utrustning finns på plats.
- Se till att ni har koll på reglerna för kameraövervakning. Ska ni sätta upp övervakningskameror måste ni följa reglerna i GDPR-lagen (lagen om dataskydd).
- Ansök om serveringstillstånd.
- Ansök om Stim-licens för att få spela musik i restaurangen.
- Anmäl kassaregister och personalliggare.
Som ni märker i vår checklista för restaurang är det en hel del administrativa åtgärder som ni måste ta itu med innan själva arbetet i restaurangen kan börja. Ju tidigare ni ansöker om era tillstånd, desto snabbare kan ni öppna portarna.
Ekonomisk kalkyl för restaurang
Innan ni öppnar upp dörrarna för er nya restaurangverksamhet behöver ni se över vad kostnaden för att driva restaurang kommer att hamna på. Det är svårt att svara på vilket startkapital en restaurang behöver, då saker som storlek, typ av restaurang och läge påverkar kostnaderna mycket. För att räkna ut ungefärliga kostnader samt för att kunna beräkna lönsamheten, kan ni göra en ekonomisk kalkyl för restaurang. En ekonomisk kalkyl för restaurang kan se ut på olika sätt men handlar helt enkelt om att kolla på kostnader för råvaror och personal. Dessa två kostnader står vanligtvis för hela 70 % av verksamhetens intäkter. Genom att göra en starta restaurang kalkyl kan ni räkna ut vilka priser ni bör sätta på mat och dryck. För att beräkna en starta restaurang kalkyl behöver ni känna till kostnader för försäljning, råvaror, löner, lokal och elkostnader. Så här kan ni räkna:
- Råvarukostnaden + täckningsbidrag (kostnader för löner, lokal och el) = pris exklusive moms.
- Pris exklusive moms – täckningsbidrag = kostnaden för råvaror
- Pris exklusive moms – råvarukostnaden = täckningsbidrag
Med andra ord, har ni information om två av de tre kostnaderna, kan ni räkna ut den tredje (som visat i exemplet ovan).
Kontakta oss för mer information
Att starta egen restaurang i Sverige är komplext och många gånger komplicerad process. Vi på Panea har många års erfarenhet av att etablera nya restaurangverksamheter på marknaden. Vi hjälper er gärna med allt från planering och projektering till entreprenad, inredning och finansiering. Kontakta oss idag för att få rådgivning om att starta restaurang!