Allt ni behöver veta om egenkontroll för restaurang
När ni arbetar inom livsmedel ansvarar ni för att verksamheten ska uppfylla kravet som finns i livsmedelslagstiftningen, som är “säker mat och rätt information om maten”. Detta innebär att ni som driver restaurangen eller ansvarar för alla livsmedel måste se till att allt som serveras är säkert och att det ges korrekt information om maten. För att säkerställa att allt är sin ordning behöver ni genomföra egenkontroll för restaurang. Genom att genomföra egenkontroll för restaurang får ni goda grundförutsättningar att följa de råd som finns för livsmedelssäkerhet som baseras på HACCP-principer för att avstyra faror i samband med livsmedel.
När ni ska genomföra en egenkontroll av kök behöver ni alltså se till de rutiner, både skriftliga och muntliga, som ges för att verksamheten från livsmedelslagstiftningen.
Några viktiga lagar med krav inom livsmedelssäkerhet är:
- Förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning (spårbarhet)
- Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien
- Förordning (EG) nr 853/2004 om hygienregler för livsmedel med animaliskt ursprung
- Förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna
Egenkontroll av kök – inte alltid så enkelt
Livsmedelssäkerhet är ett stort ansvarsområde för den som driver verksamheter med livsmedel. Detta eftersom det kräver kunskap inom livsmedelshygien för att kunna kontrollera de risker som kan finnas i samband med den mat som hanteras. Det finns det ingen komplett lista som ska följas av alla verksamheter, utan vilka typer av kontroller som behöver genomföras baseras på verksamheten och hur maten förvaras och serveras. Hur mycket som är nödvändigt att dokumentera beror alltså på risker och hur många personer som deltar i arbetet på företaget.
Vid egenkontroll av kök kan ni bland annat behöva genomföras är följande kontroller:
- Verksamhetsbeskrivning
- Flödesschema
- Faroanalys (branschriktlinje)
- Rutiner för utbildning + journalblad
- Rutin för personal hygiene
- Rutin för rengöring + journalblad
- Rutin för underhåll av lokaler och utrustning
- Rutin för skadedjurskontroll
- Material som kommer i kontakt med livsmedel
- Rutin för spårbarhet och märkning
- Rutin för mottagning av varor
- Ankomstkontroll av kyl- och frysvaror
- Ankomst Kontroll av varm mat (mottagnings-/serveringskök)
- Rutiner för förvaring och separering
Utöver kontroller så behöver ni alltså även beskriva verksamheten och vad för råvaror som används. Ni behöver dessutom själv ha en insikt i vad för typ av risker som finns i samband med de råvaror och den förvaring som ni använder er av.
Digitala hjälpmedel för egenkontrollen
Det kan vara svårt att komma ihåg vilka och när livsmedel behöver kontrolleras för att verksamheten ska följa lagstiftningen. För att underlätta för personalen och för dig som driver verksamheter finns det flera företag som erbjuder digitala egenkontroller för restaurang. Dessa är ofta mycket enkla att använda och kräver inte några tekniska förkunskaper. Samtliga kontroller och rapporter gör ni enkelt med ett några få klick. Det enda som generellt behövs är internet, en smartphone, surfplatta eller dator.
De flesta företagen erbjuder dessutom egenkontroll för restaurang-program som är anpassade efter er verksamhet för att göra det ännu lättare att checka av dagens kontroller. Denna typ av digitala hjälpmedel gör det dessutom enklare att visa upp dina resultat när myndigheten kommer på kontrollbesök.
Kontakta oss
Oavsett om ni har flera år inom restaurang eller om egenkontroll av kök är helt nytt för er så kan vi hjälpa er. Vi erbjuder helhetslösningar för restaurang och café där vi kan hjälpa er starta eller utveckla er verksamhet genom bland annat planering, projektledning, design ritningar, inredning, finansiering och utrustning.
Våra projektledare har stor erfarenhet och kunskap och skräddarsyr våra tjänster efter er verksamhet. Med över 40 år i branschen är vi en partner och ett bollplank för våra kunder där våra kunders behov och önskan är av stor vikt för att vi tillsammans ska kunna växa och nå det slutmål och den vision vi satt upp.
Kontakta oss om ni önskar få hjälp med att planera, projektera, rita och leverera ett restaurangkoncept eller cafékoncept.