En checklista för dig som ska starta en egen restaurang

Har du planer på att starta egen restaurang? Livet som krögare är spännande men det finns många saker som ska stämma för att din satsning ska bli lönsam. Vi har skapat en checklista med saker du behöver tänka på innan du kan sätta igång din verksamhet.

Kontakta oss

 

Tänk till innan du ska starta egen restaurang

 

Det finns ett stort förarbete som du kan göra innan du sätter igång med din restaurang, allt för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att tänka över vad du själv kan bidra med i restaurangen och vad du behöver täcka upp på något sätt. Att starta egen restaurang kräver trots allt en hel del av dig, från att du ska ha koll på tusentals viktiga saker till att du kan skapa en trevlig restaurangupplevelse till dina gäster.

 

Bestäm det generella temat innan du ska starta egen restaurang


Det är alltid bra att börja med att beskriva vad det är för typ av restaurang du vill driva. Är det en traditionell fiskrestaurang, en modern lyxrestaurang eller en lunchrestaurang? Kommer du att specialisera dig på något, exempelvis vegetariska rätter, soppor eller kanske mat från det franska köket? Kommer du att ha ett tema? Om du vill starta egen restaurang som erbjuder fransk mat kanske temat kan vara 50-talets romantiska Paris. Det är även bra att undersöka marknaden och konkurrenterna. När du beskriver vad det är för typ av restaurang du vill ha blir det även lättare att ta andra beslut, exempelvis när det kommer till valet av lokal, inredningsdesign och meny.

 

Vad kostar det att starta egen restaurang?

 

Det beror på många faktorer, bland annat vilken stad det gäller, vad det är för typ av restaurang och hur lokalen ser ut. I många fall behöver du renovera en lokal för att anpassa den till restaurangverksamheten. Bara detta är en kostnad som kan hamna på miljonbelopp. Det enklaste är att hitta en lokal som tidigare använts som en restaurang, alternativt ta över en befintlig restaurang och göra om den. Det finns även många andra kostnader att tänka på när du ska starta eget inom restaurang branschen, från köksutrustningen och inredningen till löner, hyran och marknadsföringen.

 

Finansiera din satsning

 

Som du kanske anar behöver du investera en hel del när du ska starta eget inom restaurang branschen. Det finns flera vägar att gå när det kommer till finansiering. Om du har råd kan du lägga ut med pengarna på egen hand. Många väljer även att hitta en partner som kan gå in som delägare. Du kan även prata med långivare för att säkra din finansiering genom ett lån. Ett alternativ till bankerna är att vända dig till oss på Panea, vi erbjuder nämligen inte bara goda råd utan kan även stå för finansieringen av din restaurang.

 

Andra faktorer du behöver tänka på

 

Som du märker finns det otaliga stora och små saker att ha koll på när det kommer till att starta eget inom restaurang branschen. Det är lätt att känna sig överväldigad av allt, speciellt eftersom konsekvenserna kan bli allvarliga om du missar något. Om du vill ha hjälp med att starta din restaurang, vänd dig till oss. Vi kan trots allt hjälpa till under hela processen eller bara enskilda moment, exempelvis planering och projektering av renoveringsarbetet eller inköp av utrustning och inredning. För din egen skull känns det säkert bättre att kunna vända dig till en kunnig rådgivare som har svar på alla dina frågor och som har många års erfarenhet av att hjälpa krögare starta och driva framgångsrika restauranger i Sverige.