En guide för konceptutveckling inom restaurang och café

 

Konceptutveckling inom restaurang och café | Panea

Att starta ett företag är alltid en spännande resa. För många är det en dröm att kunna driva en restaurang eller ett café på ett framgångsrikt sätt. Det finns dock många saker att tänka på, speciellt inom denna bransch där konkurrensen är stenhård och där alla försöker särskilja sig från varandra på ett eller annat sätt. Nedan följer en guide för konceptutveckling inom restaurang- och cafébranschen, väl värd att läsa för dig som har tankar på att starta en egen firma.

Kontakta oss
 

Konceptutveckling handlar om mer än att bara ha en idé

Alla kan ha en idé och det finns både bra och dåliga idéer. Det är dock inte själva idén som avgör hur väl det kommer att gå för en satsning utan själva genomförandet. Det finns trots allt flera personer som har kommit på idén att baka bröd och bullar samt servera dessa med kaffe. Skillnaden mellan olika restauranger och caféer ligger i detaljerna. Nedan följer goda råd för din konceptutveckling.

En av de första sakerna man bör undersöka är hur marknaden ser ut, det vill säga att du försöker kartlägga så många viktiga faktorer som möjligt. Frågor som du bör svara på är:

  • Vilka är mina kunder?
  • Vilket värde skapar jag för min målgrupp?
  • Hur når jag mina kunder?
  • Vilka är mina konkurrenter?
  • Finns det tillräckligt med kunder?

Det kan även vara bra att prata med de personer som tillhör din målgrupp, de kan ha ovärderlig insyn i situationen. De kanske upplever att det inte finns en lunchrestaurang tillräckligt nära arbetet, eller att de är trötta på det enda alternativet de har.

Konceptutveckling i praktiken

En annan viktig faktor att undersöka vid konceptutveckling för café och restaurang är vad som behövs från din sida och vilka förutsättningar du har. Läget är ett bra exempel på en viktig faktor och det är inte alltid du kan välja precis det läge som du vill ha. När du väl har en potentiell lokal så handlar det mycket om hur lokalen ser ut och hur väl du kommer överens med ägaren. Ska du hyra eller köpa loss? Vilken utrustning och vilka maskiner behöver du och vad får du plats med? Detta är bara några av de viktiga frågor som i slutändan avgör ifall det är ekonomiskt möjligt att driva restaurangen eller cafét. För att du själv ska kunna se ifall din satsning är lönsam bör du skapa en budget baserad på den information du har fått ut av din marknadsundersökning.

Låt experter hjälpa dig med din konceptutveckling

Som du märker har vi fokuserat mycket på den finansiella och praktiska delen av din konceptutveckling. Detta utgör trots allt de primära förutsättningarna för en satsning. Ett eventuellt tema kommer sedan att byggas på denna grund, så det gäller att grunden är så stabil som möjligt.

När du sätter ett tema är det viktigt att komma ihåg att det är helheten som är viktig. Det du serverar ska hålla hög kvalitet men det ska även finnas en genomtänkt inredning, personalen ska vara serviceinriktad och mycket mer. Vill du ha hjälp med din konceptutveckling för restaurang och café kan du alltid höra av dig. Vi står alltid redo att hjälpa drivna entreprenörer att förverkliga sina drömmar.