Faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa restaurangutrustning
Att starta restaurang kan innebära en mängd utmaningar, både för den som driver framgångsrika restauranger sedan tidigare och för den som gör det för första gången. Allt från ekonomi till planering ska gå ihop och det är enkelt att fastna i detaljer som får projektet att stanna till. Vissa detaljer går att åtgärda i efterhand, medan beslut som utrustning och maskiner är viktiga från dag 1. Det är därför för verksamheten bästa att fokusera på köket snarare än inredningen i första hand.
Maskiner kan vara dyra vid inköp, men bör ses som en investering för restaurangens effektivitet och arbetsmiljö. Köksutrustning som minskar stressen hos personalen och som bidrar till att kunder får sin mat i tid kommer betala sig själv i återkommande kunder och lojal personal. På samma sätt som ett hotell inte kompromissar med hotellinredning bör en krögare inte kompromissa med sitt kök.
Fördelar med rätt restaurangutrustning
När man ska starta restaurang hör det till det vanliga att man har en bestämd budget som har en begränsad roll vid inköp av inredning och kökets utrustning. Dock är inte restaurangutrustning den post där begränsningar bör göras. Detta beror på att utrustningen har en bärande roll för restaurangens kvalitet och effektivitet.
Bra utrustning ska göra det så enkelt som möjligt för köket att hantera de stora utmaningarna, som när det är fullsatt eller när det kommer en riktigt stor beställning där alla förväntas få sina maträtter samtidigt. Detta är alltid en utmaning men med hjälp av rätt utrustning till restaurangen får köket en realistisk chans. När allt fungerar väl i restaurangen ökar inte bara kundnöjdheten utan även lönsamheten.
Det är viktigt att bära med sig att utrustningen kommer användas dagligen och utså slitage, vilket innebär att kvalitet och tillgång till service och support är av essens för restaurangens produktion. Vid inköp av utrustning som krävt kompromiss i kvalitet tar det ofta inte lång tid innan denna utrustning blir den svaga länken i verksamheten. I vissa fall tvingas man byta ut den svaga länken, vilket kan innebära en hel del en del extra jobb och kostnad.
Tänk på detta när du köper restaurangutrustning
Ett fullt utrustat kök med maskiner kan komma att stå för en stor del av budgeten för restaurangen. Ett fullt rustat kök består av både stora och små maskiner som alla kommer att användas väl, smutsas ned och utsättas för slitage på olika sätt. Detta är naturligt och helst ska de aldrig behöva bytas. Det finns flera sätt att motverka slitage och på så sätt öka livslängden för restaurang utrustningen. Det finns många aktörer att vända sig till vid service och underhåll av maskinerna. Ett tips är att ta sig tiden att underhålla utrustningen regelbundet, helst under en period med få eller inga gäster. Oavsett om du söker service för restaurangutrustning i Stockholm eller annan större ort kan du oftast vända dig till återförsäljaren för att få tips på bra aktörer att kontakta.
Vid inköp av maskiner är det viktigt att utgå från vad som kommer finnas på menyn och anpassa inköpen därefter. Detta för att inte göra det svårt eller omöjligt att laga de rätter som ska erbjudas på menyn. Inför beställning av utrustning kan det därför vara bra att gå igenom menyn med den som ska laga maten på restaurangen, så att denna kan vara delaktig i vad för utrustning som behövs.
En annan aspekt att ha i åtanke är hur många maskiner och annan utrustning som behövs för att kunna bemöta de antal gäster din lokal tillåter. Ett tips är att titta på restauranger i liknande storlek för att få en estimering av hur många kokkärl, stekytor, kylar och frysar som behövs. Detta behöver även anpassas efter kökets storlek då de som tillagar maten behöver få plats på ytan tillsammans med utrustningen.
Service och Support
Vid inköp av restaurangutrustning bör service och support finnas i åtanke. Detta för att garantera att utrustningen inte slits ut i förtid och måste bytas ut, något som både kostar tif och pengar. För att garantera tillgång till service och support uppmanas inköp göras från seriösa aktörer som erbjuder detta och som har kunskap om produkterna i fråga. Vid köp av produkter som inte erbjuder detta finns det en risk att bli stående utan fungerande maskiner, vilket kan tvinga restaurangen att tillfälligt stänga medan problemet åtgärdas.
Genom att ta god hand om restaurangens utrustningen får maskinerna ett längre liv och risken för att de ska gå sönder minskar. En god regel att ha med sig är även att det generellt är billigare att laga än att byta ut, dock gäller detta enbart vid utrustning som sällan går sönder och kräver service eller support regelbundet. Vid inköp av ny utrustning är det därför viktigt att välja maskiner från välkända varumärken som erbjuder hjälp med installation och tillhandahåller instruktioner kring dagligt underhåll. Utrustning till restauranger är dyrt och utstår mycket slitage vilket gör det desto viktigare med tillgång till service och underhåll.
På Panea erbjuder vi restaurangutrustning samt hjälp med projektering och planering av restauranger. Kontakta oss för att få mer information om hur vi kan hjälpa dig!
Vårt mål är att etablera Sveriges bästa restauranger, hotell och caféer och hjälpa dem nå långvarig framgång. Med våra skräddarsydda helhetslösningar för köksutrustning till restaurang ser vi till att du får rätt utrustning på plats för dina behov och förutsättningar, alltid inom din budget. Vi har lång erfarenhet av att driva komplexa projekt och har specialkompetens inom ett flertal olika områden.