Köpa Grillkylbänk – detta ska du tänka på

Grillkylbänk är klassat som en av de viktigaste och smidigaste utrustningarna som alla resturanger, caféer, storkök och cateringfirmor bör ha. Genom att utrusta din restaurang med professionella grillkylbänkar och grillfrysbänkar kan du underlätta förvaringen av råvaror på ett ypperligt sätt. Vi har här satt ihop en guide över viktiga punkter att tänka på vid köp av en kylbänk.

 

Grillkylbänk | Panea

Innan vi går in på vad som är viktigt att tänka på vid köp av grillkylbänk för restaurang, café eller annan verksamhet som tillagar mat, ska vi först förklara vad en grillkylbänk är. En grillkylbänk är lägre än en vanlig kylbänk med avsikt att en stekhäll, fritös eller annan utrustning ska ställas ovanpå bänken. Genom att placera denna utrustningen på grillkylbänken blir arbetshöjden densamma som för en vanlig kylbänk och på så sätt förändras inte ergonomin.

Har du redan en grillkylbänk som inte fungerar som den ska kan du kontakta oss på Panea för att få hjälp med support och service.

Viktiga punkter att tänka på vid köp av grillkylbänk

Placering av kylbänk: Kylbänkar kan antingen placerat mot vägg eller med ryggen mot varandra. Beroende på dess placering sitter kylaggregaten på sidan av kylbänken med ventilationsgallret ut i rummet alternativt under kylbänken. Om kylaggregaten sitter under kylbänken frigörs mer förvaringsutrymme inuti grillkylbänken, men viktigt att tänka på är att ett kylaggregat aldrig får spolas med vatten, så när man spolar eller gör rent golvet gäller det att vara extra försiktig.

Mått och storlek: För att se till så ni köper rätt storlek på kylbänken är det att rekommendera att mäta utrymmet där bänken ska stå. För att ta reda på vilken ungefärlig kylvolym ni behöver kan ni beräkna vad som ska kylförvaras i bänken under en veckas drift av restaurangen.

Handtag: Här kan du välja mellan att ha vanliga handtag som sitter på utsidan av bänken, alternativt integrerade handtag. Att ha integrerade handtag kan vara att föredra då du minskar risken att gå in i handtagen och få ont.

Dörrar och lådor: Det finns grillkylbänk med lådor eller med dörrar. Ta reda på vad ni har för behov och vad som passar bäst i er köksinredning för att välja rätt.

Ben/fötter: För att få rätt arbetshöjd och jobba i en bra position sett ur ett ergonomisk perspektiv bör kylbänken ha justerbar ben. Om man vill underlätta städning är hjul på benen ett bra alternativ.

Temperatur: En lättavläst termometer, ett lättskött kontrollreglage samt automatisk avfrostning bör finnas för att säkerställa en säker livsmedelshantering.

Ljudnivå: För att få bästa ljudmässiga arbetsmiljö i köket bör decibelnivån på kylbänken tas i beaktning. Ett bra jämförelsemått är ljudnivån för ett vanligt samtal som brukar ligga på ca 60 decibel.

Köldmedium: Att det är ett godkänt köldmedium i kylbänken bör alltid kontrolleras. Ta reda på vilket köldmedium som är det senast godkända innan du köper din kylbänk. Att köpa en begagnad grillkylbänk kan vara en risk då dessa kan ha ett föråldrat och förbjudet köldmedium. Vi på Panea rekommenderar att ni talar med er kommuns miljöavdelning för att få ytterligare information samt rapportera att en ny kylenhet ska installeras.

Underhåll: För att din grillkylbänk ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att underhålla den. Rengöring ska göras med varmt vatten och livsmedelsgodkänt diskmedel. Spola aldrig kylbänken med vatten utan torka enbart av den. Kylaggregatet bör öppnas och torrdammsugas ordentligt med jämna mellanrum. Dammsugningen bör göras försiktigt så att någon del i aggregatet inte skadas. Om du tar hand om din grillkylbänk för restaurang på rätt sätt kan den hålla

Panea har köksutrustningen för verksamhet

Är du på jakt efter grillkylbänk eller kanske något annat till ditt restaurang- eller cafékök? Kontakta då oss på Panea så hjälper vi dig hitta samt installera den restaurangutrustning som passar specifikt för er verksamhet.