• Om oss
  • Kontakt
  • Svenska Svenska Svenska sv
  • English English Engelska en
  • 0Shopping Cart
Panea
  • Våra affärsområden
    • Café & restaurang
    • Bageri
      • Konditori & bageri
      • Industribageri
      • Butiksbageri
      • Panea katalog 2021
      • Våra leverantörer
    • Hotell
    • Finansieringslösningar
    • Service och Support för bageri-, café-och restaurangmaskiner
  • Våra case
  • Våra tjänster
    • Strategisk Utveckling
    • Entreprenad
    • Cafe och Restauranginredning
    • Finansieringslösningar
  • Maskiner & utrustning
          • Silos – råvaruhantering – uppvägning
            • Silos - Råvaruhantering - Uppvägning

              Inom och utomhus silos. Automatsik råvarudosering, recepthantering, storsäckstömmare, vattendosering, vattenkylning

              Läs mer
          • Vispmaskiner
            • Vispmaskiner

              Vispmaskiner från 2 - 200 liter i olika utföranden

              Läs mer
          • Degblandare
            • Degblandare

              Degblandare med fast eller farbar gryta. Fristående eller inbyggda lyftar med tipp.

              Läs mer
          • Bullrivare/ Bullautomater
            • Bullrivare/Bullautomater

              Manuella bullrivare från Erika till fleradiga helautomatiska bullautomater från t.ex. Fortuna och Sottoriva

              Läs mer
          • Degdelare
            • Degdelare

              Hydrauliska 10/20 degdelare samt Paneotrad

              Läs mer
          • Matbrödslinjer och maskiner
            • Matbrödslinjer och maskiner

              Maskiner och linjer för matbrödstillverkning avvägare, konrundrivare, långrullare, vilskåp

              Läs mer
          • Fristående långrullare
            • Fristående Långrullare

              Långrullare för manuell mottagning

              Läs mer
          • Produktionslinjer
            • Produktionslinjer

              Kavlingslinjer och automatiseringslösningar för plåt och vagnshantering för olika produktionsbehov som byggs efter önskemål av vår finska tillverkare Jostec.

              Läs mer
          • Rheonmaskiner
            • Rheonmaskiner

              Japanska Rheon tillverkar 2 olika maskinkategorier. Dels Surdegsavvägare och linjer t.ex. Twindivider och VX 122 Dels KN cornocupia maskiner som väver in fler olika deglager i och fyllning samma produkt för tillverkning av t.ex. dammsugare

              Läs mer
          • Tårtskärare
            • Tårtskärare

              Ultraljudstårtskärare från tyska Döinghaus samt vattenskärare från franska Hydroprocess

              Läs mer
          • Kavlingsmaskiner
            • Kavlingsmaskiner

              Manuella och helautomatiska kavlingsmaskiner i bords eller golvmodell

              Läs mer
          • Sprits- och Kakmaskiner
            • Sprits Och Kakmaskiner

              Maskiner som spritsar eller skär av kakdegar och lägger produkterna direkt på plåt

              Läs mer
          • Chokladmaskiner
            • Chokladmaskiner

              Maskiner och linjer för choklad och pralintillverkning

              Läs mer
          • Glassmaskiner/ krämkokare
            • Glassmaskiner/ krämkokare

              Maskiner för glass och krämtillverkning

              Läs mer
          • Gelé/Spray
            • Gelé/Spray

              Maskiner för att spraya gelé, choklad, oljor etc.

              Läs mer
          • Gräddmaskiner
            • Gräddmaskiner

              Maskiner för gräddtillverkning bords och golvmodeller

              Läs mer
          • Fyllningsmaskiner
            • Fyllningsmaskiner

              Utrustning för att dosera och fylla flytande eller lösa mixer för konditori tillverkning

              Läs mer
          • Surdeg/ levaintankar
            • Surdeg/ levaintankar

              Surdegsbehållare för tillverkning av sur/levain degar Automatsika cykler med kyla, värme, rörverk etc.

              Läs mer
          • Frys/kyl/jäs
            • Frys/kyl/jäs

              Rum och skåp för alla typer av kyl, frys och jäsutrustning från olika utvalda leverantörer

              Läs mer
          • Ugnar
            • Ugnar

              Utvalda stickugnar, däckugnar och butiksugnar från ledande tillverkare

              Läs mer
          • Brödsågar
            • Brödsågar

              Manuella eller halvautomatiska brödsågar med fast eller ställbar skivtjocklek

              Läs mer
          • Plåtrengörning
            • Plåtrengörning

              Maskiner för rengörning av bageriplåt

              Läs mer
          • Diskmaskiner
            • Diskmaskiner

              Utvalda diskmaskiner passande för bageri/konditori

              Läs mer
          • Analysutrustning
            • Analysutrustning

              Brabender är idag världsledande tillverkare för test- och analysutrustning inom livsmedelsindustrin.

              Läs mer
          • Begagnad utrustning
            • Begagnad utrustning

              Begagnade maskiner och utrustning i lager

              Läs mer
          • Rengöring, Smörjkit
            • Rengöring, Smörjkit

              Rengöring och smörjkit för ugnar, och övriga maskiner

              Läs mer
          • Kataloger
            • Kataloger

              Kompletta kataloger från våra leverantörer

              Läs mer
  • Felanmälan
  • Kontakta oss
  • 0
    X
    • Inga produkter i listan
  • Sök
  • Menu Menu

Kontrollera råvarukostnad restaurang och förbättra din vinstmarginal restaurang

20 september, 2021/i Okategoriserad /av gomo_veeraj

Att hålla köksekonomin i schack och öka vinstmarginal restaurang är det många krögare som vill. Vad man ska göra och hur man gör det kan däremot vara klurigt att veta. Istället för att ni ska gissa på egen hand har vi satt ihop en guide för hur ni kan kontrollera råvarukostnad för restaurang och på så sätt förhoppningsvis även förbättra er vinstmarginal.

Hur kan jag förbättra vinstmarginalen för min restaurang?

Det finns två vägar du kan välja mellan om du vill få en bättre vinstmarginal för restaurang:

Öka försäljningsvolym i förhållande till kostnader och
Minska kostnader i förhållande till försäljningsvolym.

I denna artikel har vi valt att fokusera på nummer två: hur du kan minska kostnaderna i förhållande till försäljningsvolym genom att ta kontroll över dina råvarukostnader.

Att tänka på! När det handlar om att öka vinstmarginal restaurang är det viktigt att förstå att alla restauranger står för olika utmaningar, vilket gör att något som fungerar för en verksamhet inte nödvändigtvis måste fungera för alla. Det är därför viktigt att man analyserar sin egen verksamhet för att se vilka skruvar som är möjliga att skruva på.

Oavsett om du äger eller driver en restaurang idag eller om du funderar på att starta restaurang är det väldigt viktigt att ha en bra koll på din köksekonomi så du är redo om det uppkommer oväntade omkostnader.

Ta kontroll över råvarukostnad restaurang och förbättra ekonomin

Råvarukostnader är en viktig post i budgeten för en restaurang. Att ta sig tiden att hitta de bästa leverantörerna som kan erbjuda bra priser är därför väldigt viktigt. Men när det väl är gjort kan det finnas en rad olika situationer som påverkar kostnaden för råvaror. Vissa kan du inte påverka, som exempelvis det allmänna priset eller väder och vind. Vad du däremot kan kontrollera är de interna faktorerna som påverkar dina råvarukostnader för restaurang.

Nedan följer sex möjliga sätt för hur ni tar kontroll över råvarukostnaderna och förbättrar er vinstmarginal:

 1. Ha en balanserad meny

Balansera budgeten genom att blanda dyra och billiga ingredienser. Pasta och potatis är exempel på två råvaror med låg kostnad, medan skaldjur, fina stycken av nötkött och viltkött har en hög råvarukostnad. Att variera din meny baserat på vilka råvaror som är i säsong är också ett tips. Det drar inte bara ned kostnaderna utan är hållbart också!

Ett bra mått att följa vid prissättning restaurangmeny är att råvarukostnaderna bör vara max 30-35 procent av priset på menyn. Alltså, är din råvarukostnad för en maträtt 100kr då bör du ta ca 350kr för den rätten på menyn. Resterande 65-70 procent ska gå till bland annat löner, hyra, elräkning, eventuella lån och vinstmarginal.

2. Ha koll på portionsstorlekarna

Att hålla samma storlek för varje portion är ett sätt att hålla koll på råvarukostnaderna och säkerställa vinstmarginalen. Även för en liten, fristående restaurang är portionsstorleken en viktig faktor i råvarukostnaderna. För att kontrollera storleken på portionerna är vårt tips att använda en våg.

3. Använd alla delar på råvaran och undvik matsvinn

Att använda så mycket av råvaran som möjligt kan öka vinsterna och minska ökade av råvarukostnader. Använd kycklingben och grönsaksrester till att koka en utsökt buljong istället för att kasta dem. En bra kock vet precis hur man använder alla delar av råvaran, vilket bidrar till minimalt matsvinn.

4. Kontrollera lagring och undvik matsvinn

Lagra råvarorna på ett sådant sätt så att deras hållbarhet och användning bevaras så länge som möjligt. För att undvika matsvinn är det viktigt att planera när och hur mycket du ska beställa av en viss vara genom att hålla produktens hållbarhet i åtanke.

5. Använd flera leverantörer

Lägg inte alla ägg i samma korg genom att ha en leverantör som levererar allting du behöver. Se över dina leverantörer och se om det finns någon annan på marknaden som kan erbjuda samma kvalité på råvaran fast till ett lägre pris.

6. Rapportering och redovisning

Genom att rapportera och redovisa alla varor som beställs, tas emot, används och slängs får du en tydligare bild över dina råvarukostnader. Genom rapporteringen blir det även enklare att se mönster över vilka varor som ofta slängs eller vilka varor som är extra dyra. Med hjälp av den informationen kan ni exempelvis se över er lagring av råvarorna samt menyn.

https://www.panea.se/wp-content/uploads/2021/09/blog-feature-img3.jpg 321 845 gomo_veeraj https://www.panea.se/wp-content/uploads/2021/01/logo.png gomo_veeraj2021-09-20 05:55:342022-01-23 17:25:25Kontrollera råvarukostnad restaurang och förbättra din vinstmarginal restaurang

Recent Posts

  • Bocuse d’Or med Haglunds Industri
  • En mjukglassmaskin – oändliga möjligheter
  • Därför är maskiner den effektivaste metoden för plåtrengöring
  • Ledig tjänst: Servicetekniker
  • Vi ses på två mässor i höst!

Vi erbjuder allt från design och konceptutveckling till genomförande och service samt finansieringslösningar inom Café, Restaurang, Hotell, Konditori och Bageri.

Vår affärsidé är enkel: hjälpa våra kunder skapa framgångsrika och lönsamma verksamheter.

Våra affärsområden

  • Café & Restaurang
  • Bageri
  • Hotell
  • Finansieringslösningar
  • Service och Support för bageri-, café-och restaurangmaskiner

Kontakta oss

Adress

Besöksadress:
Pontonjärgatan 37
112 37 STOCKHOLM

Postadress:
Panea AB | Box 12097 | SE-102 23 Stockholm

Tel
+46 (0) 8 510 00 300

Email
se våra e-mailadresser här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll bara i uppgifterna nedan och du får nyheterna rakt ner i din inkorg!

    Läs vår blogg

    Följ oss på sociala medier

    © Panea 2023 | Powered by GO MO Group

    Integritetspolicy

    Tips och trix för att skapa en bra restaurangmeny Tips för att välja rätt restaurangugn
    Scroll to top
    Artezen Katalog




      Panea katalog 2021




        Brabender Amylograph




          Brabender Viscoquick




            Brabender Extensograph E




              Brabender Moisture Tester MT-C




                Brabender Farinograph




                  Brabender analys och mätinstrument




                    We are using cookies to give you the best experience on our website.

                    You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

                    Privacy Overview

                    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

                    Strictly Necessary Cookies

                    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

                    3rd Party Cookies

                    This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

                    Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

                    Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

                    Cookie Policy

                    More information about our Cookie Policy