Kontrollera råvarukostnad restaurang och förbättra din vinstmarginal restaurang
Att hålla köksekonomin i schack och öka vinstmarginal restaurang är det många krögare som vill. Vad man ska göra och hur man gör det kan däremot vara klurigt att veta. Istället för att ni ska gissa på egen hand har vi satt ihop en guide för hur ni kan kontrollera råvarukostnad för restaurang och på så sätt förhoppningsvis även förbättra er vinstmarginal.
Hur kan jag förbättra vinstmarginalen för min restaurang?
Det finns två vägar du kan välja mellan om du vill få en bättre vinstmarginal för restaurang:
Öka försäljningsvolym i förhållande till kostnader och
Minska kostnader i förhållande till försäljningsvolym.
I denna artikel har vi valt att fokusera på nummer två: hur du kan minska kostnaderna i förhållande till försäljningsvolym genom att ta kontroll över dina råvarukostnader.
Att tänka på! När det handlar om att öka vinstmarginal restaurang är det viktigt att förstå att alla restauranger står för olika utmaningar, vilket gör att något som fungerar för en verksamhet inte nödvändigtvis måste fungera för alla. Det är därför viktigt att man analyserar sin egen verksamhet för att se vilka skruvar som är möjliga att skruva på.
Oavsett om du äger eller driver en restaurang idag eller om du funderar på att starta restaurang är det väldigt viktigt att ha en bra koll på din köksekonomi så du är redo om det uppkommer oväntade omkostnader.
Ta kontroll över råvarukostnad restaurang och förbättra ekonomin
Råvarukostnader är en viktig post i budgeten för en restaurang. Att ta sig tiden att hitta de bästa leverantörerna som kan erbjuda bra priser är därför väldigt viktigt. Men när det väl är gjort kan det finnas en rad olika situationer som påverkar kostnaden för råvaror. Vissa kan du inte påverka, som exempelvis det allmänna priset eller väder och vind. Vad du däremot kan kontrollera är de interna faktorerna som påverkar dina råvarukostnader för restaurang.
Nedan följer sex möjliga sätt för hur ni tar kontroll över råvarukostnaderna och förbättrar er vinstmarginal:
1. Ha en balanserad meny
Balansera budgeten genom att blanda dyra och billiga ingredienser. Pasta och potatis är exempel på två råvaror med låg kostnad, medan skaldjur, fina stycken av nötkött och viltkött har en hög råvarukostnad. Att variera din meny baserat på vilka råvaror som är i säsong är också ett tips. Det drar inte bara ned kostnaderna utan är hållbart också!
Ett bra mått att följa vid prissättning restaurangmeny är att råvarukostnaderna bör vara max 30-35 procent av priset på menyn. Alltså, är din råvarukostnad för en maträtt 100kr då bör du ta ca 350kr för den rätten på menyn. Resterande 65-70 procent ska gå till bland annat löner, hyra, elräkning, eventuella lån och vinstmarginal.
2. Ha koll på portionsstorlekarna
Att hålla samma storlek för varje portion är ett sätt att hålla koll på råvarukostnaderna och säkerställa vinstmarginalen. Även för en liten, fristående restaurang är portionsstorleken en viktig faktor i råvarukostnaderna. För att kontrollera storleken på portionerna är vårt tips att använda en våg.
3. Använd alla delar på råvaran och undvik matsvinn
Att använda så mycket av råvaran som möjligt kan öka vinsterna och minska ökade av råvarukostnader. Använd kycklingben och grönsaksrester till att koka en utsökt buljong istället för att kasta dem. En bra kock vet precis hur man använder alla delar av råvaran, vilket bidrar till minimalt matsvinn.
4. Kontrollera lagring och undvik matsvinn
Lagra råvarorna på ett sådant sätt så att deras hållbarhet och användning bevaras så länge som möjligt. För att undvika matsvinn är det viktigt att planera när och hur mycket du ska beställa av en viss vara genom att hålla produktens hållbarhet i åtanke.
5. Använd flera leverantörer
Lägg inte alla ägg i samma korg genom att ha en leverantör som levererar allting du behöver. Se över dina leverantörer och se om det finns någon annan på marknaden som kan erbjuda samma kvalité på råvaran fast till ett lägre pris.
6. Rapportering och redovisning
Genom att rapportera och redovisa alla varor som beställs, tas emot, används och slängs får du en tydligare bild över dina råvarukostnader. Genom rapporteringen blir det även enklare att se mönster över vilka varor som ofta slängs eller vilka varor som är extra dyra. Med hjälp av den informationen kan ni exempelvis se över er lagring av råvarorna samt menyn.