Planerar du att öppna en egen restaurang? Tänk på detta!

Starta Egen Restaurang | Panea

 

Om du har planer på att starta egen restaurang finns det många saker du kommer att behöva ha koll på. Faktum är att en stor del av arbetet kan utföras långt innan du överhuvudtaget börjar spendera några pengar. Genom att planera, tänka och samla information kan du öka dina chanser att lyckas. Vi går igenom några saker som du bör tänka på om du vill starta egen restaurang

Detta behöver du göra innan du öppnar din restaurang

En restaurang lever på sin mat, sin atmosfär och i allra högsta grad på sitt rykte. Innan du öppnar din restaurang behöver du veta vad det är för typ av restaurang du vill ha. Hur ska din meny se ut? Vilken atmosfär vill du skapa? Planering och projektering är viktiga aspekter som du behöver utföra korrekt på en gång. Detta är saker som du kan göra själv, antingen genom att skriva ett stort dokument på datorn eller genom att ägna en dag vid skrivbordet med papper och penna.

Kontakta oss

På samma sätt som ett hotell använder sin hotellinredning för att skapa en känsla kan en restaurang använda sin inredning för att skapa den rätta atmosfären. Ska det vara stilrent, vitt och väl upplyst i lokalen eller lite dunkelt och mysigt, med mjuka stolar och lite mörkare dekoration. Det ljusa och fräscha kan passa bra för luncher och vissa stilar medan det mörka och mysiga lämpar sig bättre för långa och trevliga middagar. 

En bra egenskap att ha som krögare

Du kan inte göra allt själv och du vill egentligen inte heller göra allt på egen hand. Det är aldrig bra om en verksamhet är helt beroende av en person. Vad händer om den personen blir sjuk eller skadar sig? Att driva ett företag, oavsett om det är en restaurang eller något helt annat, handlar till stor del om att hitta rätt personer för jobbet. 

Som restaurangägare kommer du att behöva anställa en hel del personal, från servitörer och kockar till någon som kan hjälpa dig med marknadsföringen och andra delar av verksamheten. En utmärkt egenskap att ha som krögare är förmågan att delegera och leda verksamheten på ett tydligt sätt. Du bestämmer riktningen och delar ut uppgifterna, personalen ser till att hjälpa dig komma fram till det bestämda målet. 

Budgeten, en viktig del av din lansering

”Vad kostar det att starta egen restaurang?” är en vanlig och högst relevant fråga. Den ekonomiska biten kan trots allt vara avgörande när det kommer till din satsning. Det finns många faktorer som påverkar din investering. Först och främst har du lokalen. Det är betydligt billigare att använda en lokal som är anpassad för restaurangverksamheter jämfört med att använda en lokal som inte alls har det du behöver.

Gör en budget och försök att få med så mycket som möjligt av de potentiella kostnaderna. Dela upp kostnaderna i olika faser, exempelvis byggfasen, före öppning och efter öppning. Kostnaderna kommer trots allt att se annorlunda ut när restaurangen väl har öppnat. Då blir det även mer aktuellt att tänka på frågor som ”hur man driver en effektiv restaurang?”. Om du vill ha hjälp med att starta egen restaurang finns det flera företag att vända sig till. Du kan få hjälp med samtliga aspekter av att starta och driva en restaurang.