Restaurangfläkt – din guide om ventilation för restaurangen

För att driva eller starta en framgångsrik restaurang är det viktigt att ni har rätt utrustning för att du och din personal ska ha de bästa förutsättningarna i den dagliga verksamheten. I ett restaurangkök är en bra restaurangfläkt, eller fläktkåpa som det också kallas, en av de viktigaste detaljerna. Luften i restauranger påverkas kraftigt av värme, fukt och stekos som bildas vid matlagning. Att installera en kvalitativ restaurangfläkt i lokalen är därför oerhört viktigt för att bibehålla en god och trivsam miljö, både för gästerna och personalen, i köket såväl som i matsalen. Med bra ventilation i restaurangen förbättras syrenivåerna i luften vilket hjälper till att hålla kökspersonalen pigga medan de arbetar mitt ibland stekbord, grillar och varma, rykande grytor.

Ventilation restaurang – regler 

När du väljer restaurangfläkt och ventilationssystem är det viktigt att ta hänsyn till de regler för ventilation i restaurang som Arbetslivsmiljöverket etablerat, samt kommunens krav på restaurangventilation. Exempel på installationsregler för köksfläkt är att ventilationssystemet ska vara dimensionerat utifrån verksamheten, köksutrustningen och kökets kapacitet. Restaurangfläktarna och filtren ska bland annat förhindra mögeltillväxt, kondensbildning och försämrad luftkvalitet i lokalen. Fläktarna har också som jobb att leda bort stekos i köket, vilket exempelvis en utsugsfläkt för kök kan hjälpa till med. 

Restaurangfläkt ‒ viktigt med rätt ventilationskåpa

I enlighet med de krav och riktlinjer som finns för ventilationssystem och köksutrustning till stekhällar och grillar bör de allra flesta kök vara försedda med en restaurangfläkt. Större kök har normalt två olika typer av köksfläktar som är tillverkade av antingen galvaniserat eller rostfritt stål. Ena typen används vanligen ovanför ugnar, grillar, fritöser och stekhällar då denna utrustning behöver större fläktar för att förhindra att rök och fett hinner sprida sig i lokalen. Den andra typen av restaurangfläkt är mindre och har således också lägre kapacitet. Syftet med dessa är snarare att avlägsna dålig lukt och fukt. 

Restaurangfläkt ‒ utökad ventilationskapacitet vid grillar och vedeldade ugnar 

Vilken typ av fläktkåpa och ventilationssystem du investerar i bör baserat på kökets storlek och den lufthastighet samt volym som krävs för att hela utrymmet ska ventileras på ett effektivt sätt. Det som sedan avgör vilken typ av lufthastighet ni behöver beror helt enkelt på hur mycket fett, matos och rök som uppstår. Typen av utrustning som redan finns i köket spelar även den en stor roll i vilken typ av restaurangfläkt och ventilationssystem ni ska ha. Har ni exempelvis vedeldade ugnar och grillar krävs en större ventilationskapacitet än vad som behövs för traditionella spisar. 

Panea – Helhetslösningar för restaurangkoncept

Går du i tankarna att starta en restaurang eller kanske renovera din befintliga restaurang? Panea erbjuder helhetslösningar för restaurangkoncept och där vi hjälper planera ert projekt från start till mål, inklusive att hitta rätt köksmaskiner och ventilation och fläktar. Varmt välkommen att kontakta Panea för mer information och prisförslag!