Restaurangkök – allt du behöver veta
För att starta en ny verksamhet eller för att renovera en befintlig krävs det noggrann planering av matsal såväl som restaurangkök innan man är redo att slå upp dörrarna. Något av det första ni bör göra är att tänka ut visionen för restaurangen. Vilket tema ska restaurangen ha? Det är viktigt att etablera sin vision redan från början för att projektet ska följa en röd tråd från val av lokal såväl som design av restaurangen. Förutom visionen är det också essentiellt att utforma en affärsplan. I affärsplanen inkluderas en beskrivning av företaget, en marknadsanalys samt budgetplanering. Det är även bra att göra en analys av vilka sina konkurrenter är.
För restaurangkök är inredning och utrustning viktiga detaljer att fundera över, särskilt eftersom ni vill kunna nyttja hela ytan i restaurangen. Våra inredningsarkitekter kan hjälpa er med planeringen av restaurangens layout, vi erbjuder även helhetslösningar där ni kan få hjälp med allt från att bolla idéer till den dagliga projekthanteringen.
Vi på Panea kan hjälpa er med inredning, kök, planering, projektering och hantering av projektet, så att er verksamhet blir garanterad de bästa förutsättningarna att lyckas.
Planering av restaurangkök
Det finns flera saker som generellt skiljer ett restaurangkök från ett vanligt kök som de flesta har hemma. En stor skillnad från det vanliga ”hemmaköket” är bland annat användningen av kokkärl, då det tillhör det ovanliga att mindre kokkärl används i restaurangkök. I denna typ av kök är det istället stekbord och kokgrytor med inbyggd uppvärmning och omrörare.
Det är även andra lagar och regler kring utformningen och standarden av ett restaurangkök eftersom den omfattas av livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket branschriktlinjer kan vara olika omfattande och se olika ut beroende på verksamhet. Det är därför viktigt att läsa på och ha en förståelse för vad som gäller för just er restaurang.
Så skapar du ett modernt och kvalitativt kök
Kök och planering kan bli mer kostsam och svårare än vad många tror. Detta beror på att utrustning och inredning för ett kvalitativt kök innefattar många delar, allt från att installera fettavskiljare och ventilationssystem till att välja ut arbetsbänkar, hyllor och belysning. Utrustningen och inredningen för ditt restaurangkök är otroligt viktig för att kökspersonalen ska trivas och kunna arbeta effektivt, men också för att lämna ett bra intryck hos era gäster. Det är speciellt viktigt vid öppna kök då kunden har en direkt insyn i köket och dess skick.
Med tanke på alla de möjligheter som finns vid köksbyggnationer gäller det att tänka till före, ta inspiration av andra kök och restauranger. Det är viktigt att hela restaurangen känns fräsch och inbjudande. Vilken typ av utrustning och inredning ni vill ha beror naturligtvis på vilka behov ni har och vad för typ av restaurang ni ska öppna. När ni börjar med er planering av restaurangkök är det viktigt att ni tar kökspersonalens behov och önskemål i åtanke. De är ju faktiskt de som befinner sig i restaurangköket och är experter inom sitt område och vet vad som behövs i ett kvalitativt kök.
Prioriteringar vid planering av kök
Det finns ofta ekonomiska begränsningar till vilka möjligheter som finns tillgängliga vid planering av kök och vi kan sällan få allt som vi vill ha. Därför kan det vara på sin plats att fundera på vilka prioriteringar som ska gälla. Gör en prioriteringslista på vad som behöver ingå i köket och vilken storlek som är nödvändig, räcker det exempelvis med en vanlig kyl eller behöver ni ett kylrum. Det är även vanligt att restauranger har kaffemaskiner som kan ge gester en lyxig kopp espresso efter maten. Espressomaskiner är dock dyra och även här behöver ni fundera över vad som är fundamentalt för restaurangen från dag ett.
När det kommer till just planering av restaurangkök är utrustningen såväl som inredningen en stor del av detta. Vilka och hur många hyllor behövs? Vad för typ av arbetsbänkar krävs för att kockarna ska kunna arbeta effektivt och ergonomiskt? Vilka typ av maskiner och verktyg behövs? Har ni behov av flera kyl- och frysrum eller siktar ni snarare på ett mindre restaurangkök? Restaurangkök och inredning är med andra ord bland det viktigaste när det kommer till planering av kök och bör gå före övriga delar av projektet.
Oavsett vad för typ av restaurang ni ska öppna så kan vi hjälpa er med inredning av kök, planering och mycket mer. Panea erbjuder skräddarsydda helhetslösningar för utveckling av restaurangkoncept och restaurangkök. Vi erbjuder även finansiering såväl som leasing av restaurangkök utrustning.
När du arbetar med oss arbetar du tillsammans med våra projektledare som har stor erfarenhet och kunskap och skräddarsyr våra tjänster efter er verksamhet. Vi har över 40 år i branschen och är lika mycket en partner som ett bollplank för dina behov för att tillsammans kunna växa. Kontakta oss om ni önskar få hjälp med planering och projektering av restaurangkök, inredning och allt annat som krävs för att uppnå ett restaurangkoncept.