Steg för att starta en egen restaurang
Att starta egen restaurang är något av en konst. Det är många saker som ska fungera och inte minst många saker som du själv måste lägga ned mycket tankearbete på. Vi går igenom de olika stegen som i princip alla krögare behöver ta sig igenom när de ska starta eget inom restaurangbranschen. Vi går inte igenom vad det kostar att starta egen restaurang eftersom det beror på hur din satsning ser ut samt vilka förutsättningar du har.
Utveckla ett restaurangkoncept
Restaurangkonceptet är den grundläggande idén bakom din restaurang. Ska det vara en nyskapande restaurang med mat från ett specifikt kök? En elegant restaurang med mat från det franska köket? Ett ställe som serverar rawfood och veganska rätter? Lägg mycket tid på denna aspekt av att starta egen restaurang eftersom konceptet påverkar samtliga delar av din begynnande verksamhet.
Förbered en affärsplan
En affärsplan är som en ritning för en byggnad. Detta är egentligen ett helt eget kapitel. Det enklaste sättet att skapa en affärsplan är att ladda ned en kostnadsfri mall, något du kan hitta hos exempelvis Verksamt.se och så vidare. Ju bättre din affärsplan, desto enklare blir det att tids nog svara på frågan ”Vad kostar det att starta en restaurang i Sverige”.
Skapa en preliminär meny
Det finns många saker att tänka på när det kommer till restaurangens meny. Den ska vara lönsam, konsekvent med konceptet, varierande och inte minst bestå av goda maträtter. Menyn kan vara permanent och den kan även vara lite mer ”flytande”, exempelvis för att kunna anpassa sig efter råvarorna som är i säsong. Oavsett hur menyn bestäms kommer utförandet att vara kritiskt, det vill säga kockens tillagning av de olika maträtterna.
Säkra finansieringen
Hur ska du bekosta din satsning? Frågan ”Vad kostar det att starta egen restaurang” är vanlig men egentligen omöjlig att besvara. Om lokalen har ett stort renoveringsbehov blir satsningen naturligtvis betydligt mer kostsam. Det finns många sätt att säkra finansieringen, från att ta ett banklån till att låna från vänner eller vända sig till långivare som specialiserar sig på just restaurangsatsningar.
Välj en passande lokal
När du ska starta eget inom restaurang branschen är lokalens placering mycket viktig. Det finns många sätt att se på saken, från att placera på ett område med ett stort naturligt flöde av folk (bra för lunchrestauranger) till att placera restaurangen på ett ställe med vacker omgivning och fantastisk vy (bra för finare och dyrare restauranger).
Skaffa alla tillstånd som behövs
Det finns många tillstånd som du kan behöva ansöka om, från danstillstånd till serveringstillstånd. Här kan du återigen använda dig av verksamt.se, de har en checklista där du svarar på frågor om din verksamhet och därefter får reda på vilka tillstånd du behöver ansöka om när du ska starta egen restaurang.
Hitta passande utrustningsleverantör samt råvaruleverantör
Utrustningen på plats behöver införskaffas. Det är alltid bra om du hittar en leverantör som kan tillgodose alla dina utrustningsbehov. Detta gäller även dina råvaror. Inköpsprocessen är alltid svårt i början men tids nog får den inköpsansvarige en bra känsla för hur mycket som behövs under olika perioder.
Anställ rätt personal
Rätt serveringspersonal är alltid viktigt, både för café och restaurang. Bra servitörer får verksamheten att gå runt på ett effektivt sätt, något som i högsta grad även gäller för kocken. Många restauranger föredrar att anställa yngre och mindre erfaren servispersonal men det är alltid en god idé att ha åtminstone en person som har mer erfarenhet och som även kan ta mer ansvar.
Marknadsför restaurangen och förbered för lanseringen
Nu börjar de mesta bli klart. Börja marknadsföra restaurangen, exempelvis med en speciell meny eller ett välkomsterbjudande. Tänk på att det i princip ALLTID kommer att finnas saker kvar som du vill göra eller fixa. Planera den första dagen noggrant, du får trots allt bara en chans att göra ett gott första intryck. Ett tips är att ha en smygpremiär för speciellt inbjudna, på så sätt är premiären tekniskt sett redan överstökad för personalen.
Öppna dörrarna åt gästerna för första gången
Den första dagen är speciell. Nu börjar dock det riktiga jobbet med att attrahera och behålla trogna restauranggäster. Grattis, du är nu officiellt en krögare. Nu när du har läst detta har du en bättre uppfattning om hur man startar en egen restaurang.