Strategisk planering – så fungerar det

Strategisk planering | Panea

För dig som vill öppna ett café eller kanske en restaurang, finns det naturligtvis en rad olika
saker att tänka igenom. Först och främst behöver du ansöka om tillstånd. När det kommer
till restaurangverksamheter är kraven hårda, men med rätt planering kan du snabbt komma
igång med projektet och utförandet.

Kontakta oss

 

Vad är strategisk planering?

Strategisk planering innebär att vi tar hand om allt från början till slut. Genom att höra kundens vision om sin verksamhet kan företag utforma en plan, både kortsiktig och långsiktig. Detta handlar dock mycket mer än att bara gå igenom hur restaurangen ska utformas. Det handlar även om att kolla bitar som marknadsföring, allt för en mer långsiktig överlevnad av företaget. Under en strategisk planering får även kunden lära sig mer om sin
marknad, hur den förändras utifrån årstider och vad som kan vara avgörande för att verksamheten ska kunna bedrivas under lång framtid. Man kollar på alla aspekter, från försäljning till inköp, kunder och inredning. Ett strategisk planering exempel skulle kunna se ut så här:
1. Först behöver man definiera verksamhetens mål – vad vill ni uppnå?
2. Därefter går man igenom de mer långsiktiga målen med verksamheten.
3. Steg tre är att utveckla affärsportföljen.
4. Planering av marknadsföring – hitta olika kanaler som fungerar för målgruppen.
Hur man lägger upp den här sortens planering kan ändå variera utifrån verksamhetens vision
och mål. Men i kort är detta hur upplägget ser ut.

Så kan vi hjälpa dig med strategisk planering

Innan du kan börja anlita hantverkare för att påbörja bygget av din restaurang eller ditt café, är det en rad andra saker som ska göras. Vi på Panea kan hjälpa till med strategisk planering i Stockholm. Tillsammans ordnar vi ett möte där du eller ni som ska starta företaget berättar allt om era idéer och visioner. Berätta gärna vad ni har för mål, varför ska ni öppna en verksamhet nu?
När ni har berättat hur ni vill ha det kan vi påbörja en mer taktisk planering utifrån ert
specifika företag. Vi kollar igenom allt, från tillstånd och lokal till vilka maskiner och verktyg ni kan tänkas behöva i lokalen, vilken typ av inredning ni har råd med och mycket mer. Vi går helt enkelt igenom allt i detalj. När planen är antecknad har vi en bra affärsportfölj och kan börja med själva byggledningen och projekteringen av projektet. På Panea har vi över 30 års erfarenhet av den här biten (projektering och byggledning), vi vet alltså precis vem vi ska kontakta för de olika momenten. Vi ser till att projektledare är på plats i rätt tid, vi kontaktar pålitliga montörer och leverantörer och ser till att skjutsa igång verksamheten på ett ordnat och effektivt sätt. Andra saker vi hjälper dig med är att värdera lokalen, koordinera samtliga leveranser av såväl byggmaterial som café- eller restaurangutrustningen. Om ni vill öppna en restaurang är det något svårare och kraven är högre, bland annat när det kommer till vilken utrustning ni väljer. Detta har vi stenkoll på och hjälper dig eller er att hitta rätt.
Det går inte att understryka vikten av strategisk planering, ju noggrannare man är i det tidiga stadiet, desto säkrarare och bättre kommer det gå att starta igång projektet.