Tips för att starta en framgångsrik restaurang


Ha en affärsplan

 

En affärsplan är en beskrivning av verksamheten där du behöver gå igenom så mycket som möjligt. Detta är en bra plats att starta på för personer som ska starta egen restaurang. En affärsplan synliggör omedelbart om din restaurangsatsning är realistisk eller ej.

Kontakta oss

 

Säkerställ finansiering

 

I många fall är det detta som avgör om du kommer att kunna starta egen restaurang eller ej. Det finns flera sätt att lösa finansieringen, bland annat genom sparade pengar, genom lån från banken eller genom ett speciellt företagslån från Almi. Det finns även företag som specialiserar sig på att hjälpa personer som vill öppna restauranger. Där kan du få hjälp både med finansiering och med många andra viktiga delar.

 

Skapa en marknadsföringsplan

 

Marknadsföring är viktigt, speciellt för nya restauranger som inte kan attrahera besökare än. Nyfikna gäster kommer att flockas de första dagarna men därefter är det en bra idé att ha en plan för hur nya gäster ska attraheras.

 

Lägg extra möda på att hitta rätt personal

 

Personalen är verksamhetens hjärta och själ. De ser till att gästerna bemöts på ett passande sätt, att maten smakar gott och serveras ut i tid och mycket mer. Det är personalen som på många sätt är ansiktet utåt för restaurangen. De förstärker restaurangens koncept och ser till att allt fungerar så smidigt som möjligt. Det är absolut värt att lägga extra tid på att hitta personal som fungerar bra tillsammans och som har de rätta kompetenserna för att lyckas.

 

Köp rätt utrustning

 

En vanlig fråga är ”Varför det är nödvändigt att använda de bästa restaurangmaskinerna?”. Det enkla svaret är för att det ger dig och din personal de bästa förutsättningarna för att lyckas. Ett bageri kan knappast producera tillräckligt med bröd och sötsaker om det inte vore för effektiva bageri- och konditorimaskiner. Det är fullt möjligt att driva en restaurang med mindre bra utrustning men då gör du det onödigt svårt för alla inblandade. Rätt utrustning och maskiner kan vara avgörande när restaurangen är fullsatt och du försöker få alla gästerna att bli glada och nöjda med besöket.

 

Vad kostar det att starta en restaurang i Sverige?

 

Frågan ”vad kostar det att starta egen restaurang” har ett svar som beror på flera faktorer. Det är till exempel billigare i vissa städer jämfört med andra. Även lokalen kan bli mer eller mindre kostsam, ju mer som måste renoveras, desto dyrare. För att få en ungefärlig prisbild behöver du antingen arbeta med någon som startat en eller flera restauranger tidigare eller med personer som kan ge dig en prisbild över de olika momenten, exempelvis lokalens renovering, inköpet av köksutrustning och själva driften av restaurangen.

 

Det är mycket att tänka på när du ska starta egen restaurang. Ett bra tips är att ta hjälp från någon som är mer erfaren.