Tips för att välja rätt restaurangugn

Ugnen är mittpunkten i varje kök, särskilt i restauranger, och det finns hundratals olika modeller att välja mellan. Att försöka hitta rätt restaurangugn för ditt kök kan vara klurigt. Du kan dock göra valet enklare genom att känna till storleken på ditt kök, din budget och den uppgift ugnen behöver kunna utföra. I den här artikeln kommer vi ge dig en inblick i olika typer av kommersiella ugnarna som bageriugn, varmluftsugn och kombiugn restaurang som kan var bra att ha koll på när du ska köpa ugn till din restaurang. 

Tänk på typ, storlek och design

Det första du bör tänka på innan du köper en restaurangugn är om du behöver en elektrisk eller gasdriven modell. I vissa fall kan du behöva en restaurangugn som har möjlighet att både anslutas med gas och elektricitet.

Det andra du måste ta hänsyn till är hur stort utrymme du har för din ugn i ditt kök. Glöm inte att tänka på vilken plats alla andra restaurangmaskiner måste ha när du väljer ugn. Om du har problem med att få ditt utrymme att fungera, prata med oss på Panea så hjälper vi dig med planering av ditt kök. 

När du väl har identifierat typen och storleken på den kommersiella ugnen du behöver måste du välja vilken funktion du vill att din ugn ska ha; varmluftsugn, bageriugn (däck, varmluft eller stick) eller kombiugn. 

Varmluftsugn 

Varmluftsugn restaurang skiljer sig från en standardugn i en restaurang genom att de cirkulerar luft genom fläktarna i ugnen. Dessa fläktar håller temperaturen jämnare, vilket resulterar i en mer jämn slutprodukt. Dessutom går tillagningen snabbare i en varmluftsugn i jämförelse med en vanlig standardugn. Varmluftsugnar passar både till restaurangen och bageriet då du med fördel använder dessa både när du lagar kött, bröd och desserter. 

Wagering

Till skillnad från restauranger behöver bagerier ugnar med mer kontroll samtidigt som de har hög effekt. Eftersom nästan allt bröd, kakor och bakverk tillagas i en ugn, behöver en bageriugn ha flera olika egenskaper eftersom ni kanske inte har plats för flera olika ugnar i ett bageri. Dessutom ska den grädda bröden och bakverken effektivt. Två av de vanligaste modellerna bland bageriugnar är varmluftsugn och däckugn.

Däckugn 

En däckugn är beroende av värmestrålning, det vill säga överföring av värme till produkten genom ugnens uppvärmda luft och ledande värmeöverföring av värme direkt till produkten från bakstenen eller däcket. Däckugnar har jämn och konsekvent värme som gör den idealisk för kontrollerad bakning. De innehåller vanligtvis funktioner som ånginjektion och ett ventilationssystem för att justera luftfuktigheten inuti ugnen.

Kombiugn 

Kombiugn för restaurang är en ugn som kombinerar flera typer av uppvärmning. Det kan handla om en mikrovågsugn som även kan användas som en vanlig ugn. En mikrovågsugnhybrid är dock mycket vanligare i vanliga hushåll och används väldigt sällan i ett professionellt kök. Vanligtvis kan de även fungera som en ångugn. Det finns således många olika kombinationer och några av fördelarna med en kombiugn är att de sparar plats i köket samtidigt som de är ett betydligt mer ekonomiskt alternativ jämfört med att införskaffa de olika ugntyperna separat.

Som regel har en kombiugn alla de funktioner som en traditionell ugn har. Den kan ofta ha både varmluft, ånga och traditionell över- och undervärme. Det som därmed är unikt för kombiugn restaurang är att de vanligtvis ger dig möjlighet att kombinera flera av de olika uppvärmningsmetoderna. Det innebär att du kan använda mikrovågor och varmluft simultant för att för att göra uppvärmningen så effektiv som möjligt. Undersök vårt utbud av bäst i test kombiugnar på vår webbplats.