Tips för hur du rengör grillytor och stekbord induktion
Grillar och stekytor är hjärtat i ett storkök. För att din utrustning ska hålla sig fräsch länge och för att maten ni tillagar ska ha en hög kvalité är det viktigt att rengöra och underhålla grillar och stekbord induktion regelbundet. Vid matlagning så fastnar vätskor, fett och matrester på ytan, vilka förvandlas till en hård substans som är svår att få bort om du inte rengör ytan. Om du låter denna hårda substansen från fettrester, matrester och vätskor ligga kvar kan det påverka stekbordets förmåga att fördela värmen jämnt samt att olika smaker överförs mellan olika rätter. Rengöring av stekbord induktionshäll och grillytor blir därför extra viktigt om du använder samma yta för att laga olika maträtter.
Eftersom det finns flera olika typer av grillar och stekbord, exempelvis stekbord induktion och elektrisk stekbord induktion, har vi här tagit fram allmänna tips och riktlinjer som du kan följa vid din rengöring. Du hittar också tips på rengöringsprodukter och redskap du bör använda för att få ett så bra bra resultat som möjligt. Nedan har vi listat vilka rengöringsredskap som är bra, samt enkla metoder för rengöring.
Är du i behov av restaurangutrustning? Panea erbjuder restaurang-, café- och bageriutrustning av hög kvalitet. Kontakta oss idag så hjälper vi dig ta fram utrustning som uppfyller dina behov.
Rengöring av stekbord induktion
För en mer ordentlig rengöring av stekbordet för induktionshäll rekommenderas att följande steg utförs i slutet av varje dag:
Stäng av värmen på stekbordet.
Applicera rengöringsmedel för grill stekbordet.
Skrubba ytan med hjälp av en grillduk, grillnät eller en rengöringssvamp.
Skölj ytan med vatten.
Skrapa bort vattnet från stekytan med hjälp av en skrapa.
Torka bord resterande fukt från ytan med ett luddfritt torkpapper.
Smörj in stekytan med matolja för att förhindra rostangrepp (efter rengöring).
Rengöring av grillar och grillgaller
För att rengöra grillar och grillgaller från smuts och fettbeläggningar rekommenderar vi att ni följer nedan steg.
Temperaturen på ytan ska vara under 80 °C ( bra tempratur är runt 60-80 °C) innan du kan börja göra rent.
Spraya rengöringsmedel i koncentrat direkt på ytan som ska rengöras.
Låt verka 5-30 minuter beroende på hur smutsigt din grill/grillgaller är.
Bearbeta ytan genom att använda en borste eller skrapa för att lösgöra smuts.
Skölj noggrant med varmt vatten och låt sedan lufttorka.
Utrustning för rengöring av stekbord induktion och grillytor
För att stekbord induktionshäll och grill ska bli så rena som möjligt måste du ha rätt rengöringsredskap och rengöringsprodukter på plats. Vi rekommenderar därför att du har följande produkter till hands vid rengöring av stekbord och grillytor:
Grillskrapa
Rengöringsmedel för grill
Grillduk med grilldukshållare (Alternativt grillnät)
Skrapa
Luddfritt torkpapper
Krånglar din utrustning? Kontakta Panea!
Har din utrustning börjat krångla eller har den slutat fungera helt? Panea erbjuder support och service på restaurangmaskiner och caféutrustning från Ystad till Kiruna. Välkommen att kontakta Panea så hjälper vi er!