Tips och trix för att skapa en bra restaurangmeny

När du ska starta en restaurang finns det flertal saker som är viktiga att ha på plats för att skapa den rätta känslan, bland annat en inspirerande och tilltalande meny. För en restauranggäst är restaurangmenyer främst olika listor med förrätter, soppor, sallader, huvudrätter och desserter. För en restaurangägare är menyn i bästa fall ett resultat av ett grundligt arbete, vilket resulterar i en meny som är både lönsam, bra, varierande och konsekvent.

Gör research

Innan du börjar konstruera menyn för din restaurang rekommenderar vi att du gör ett grundligt förarbete. Research på menyn stärker helhetskonceptet för restaurangen. Några saker du bör ta reda på innan du ska skapa restaurangmeny är:

  • Vad du vill uppnå med menyn.
  • Hur dina konkurrenters restaurangmenyer ser ut.
  • Hur trender inom restaurangbranschen ser ut.

Planerar du att öppna restaurang och behöver hjälp att ta fram ett koncept eller någon att projektleda arbetet? Panea kan bland annat hjälpa dig med allt från projektledning, bygga inredning och installera köksutrustning, till att ta fram helhetskonceptet för din restaurang och skapa visuellt snygga menyer.

Beskriv rätterna på ett inbjudande sätt

Beskriv rätterna på ett levande och detaljrikt sätt. Baserat på hur du beskriver rätten uppmuntrar du dina gäster att prova rätten. Nöj dig inte med att enbart beskriva ingredienser utan lägg gärna till något om smakupplevelsen, eller hur ingredienserna kompletterar varandra. Vi rekommenderar även att inkludera en bild på rätten om möjligt – “Man äter med ögonen”.

Var taktisk när du skapar ordningen i menyn

Hur du ordnar rätterna i din meny för restaurangen spelar en viktig roll i helhetsintrycket av menyn. Vi rekommenderar att börja med förrätterna, sedan soppor, sallader, varma måltider, desserter och till sist drycker. Genom att ordna restaurangmenyer på detta sätt följer du en enkel, vedertagen logik som gästerna snabbt förstår. Ytterligare ett tips när du skapar restaurangmenyer är att lista de dyraste rätterna först i respektive kategori för att på så sätt öka sannolikheten att fler gäster väljer dem.

Se till att gästernas ögon riktas mot era specialiteter

Om du har några rätter som är extra populära eller har funnits länge och är väldigt uppskattade är det en bra idé att framhäva dem lite extra i restaurangmenyn för att fånga gästernas uppmärksamhet. Om ni erbjuder avsmakningsmenyer eller en färdigbestämd meny, där gästen får chansen att smaka på en mängd olika rätter, bör en eller flera av era specialiteter vara en av rätterna på menyn för att på så sätt öka chansen att gästerna besöker er restaurang igen.

Barnmenyer

Barnmenyer betraktas ofta som ett nödvändigt ont för restauranger som vill locka familjer. Inga föräldrar vill spendera för mycket pengar på mat som barnen inte kommer äta. Välj därför en begränsad barnmeny specifikt anpassad för barn, försök inte servera övriga rätter i mindre portioner. Barn har nämligen väldigt sällan en så sofistikerad smak som vuxna och utan en barnmeny risken finns att både barn och föräldrar blir besvikna.

Välj en snygg och lättförståelig layout på din meny

Att skapa lättförståeliga och snygga menyer för din restaurang som går i linje med ditt koncept är viktigt för att stärka helhetsintrycket och restaurangens varumärke. Tänk på att inte ha för mycket information på respektive sida då det kan förvirra gästen vad den ska beställa.

Vill du starta restaurang? Panea hjälper dig!

Det finns ett flertal saker som är bra att tänka på när du ska starta restaurang. Det handlar om allt från finansiering, projektledning, köksutrustning och inredning, konceptutveckling till att skapa restaurangmeny. Panea har lång erfarenhet inom restaurangverksamhet och kan hjälpa dig skapa din restaurang. Vänligen kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er.