Starta egen restaurang

Under 2017 omsatte restaurangbranschen 132 miljarder kronor enligt statistik från SCB, vilket är en ökning jämfört med 2016. I denna statistik ingår hotell, snabbmatskedjor, restauranger, lunchställen, caféer och många andra typer av företag. Det finns med andra ord gott om möjligheter för dig som vill starta en egen restaurang eller ett eget café. Vill du också ta en del av kakan? Vi på Panea kan hjälpa dig!

Starta eget inom restaurang- och cafébranschen

Vem som helst kan starta ett företag men det är inte det lättaste att starta en egen firma inom restaurang som går bra direkt. Det finns många detaljer som ska stämma, från finansiering av din restaurang till lokalens läge, inredning och naturligtvis även maten. När du vänder dig till oss kan vi hjälpa dig på flera sätt. Vi kan bland annat hjälpa dig att skapa en affärsplan och ett koncept som passar din vision.

När du vill starta eget inom restaurangbranschen är affärsplanen och konceptet viktigt av flera anledningar. Genom att beskriva verksamhetens olika delar, hur det ska fungera, vilka målgruppen är och hur du ska skilja dig från konkurrenterna, desto enklare blir det att ta olika beslut. Vi på Panea har erfarenhet av att hjälpa blivande krögare redan vid idéstadiet.

Vad kostar det att starta egen restaurang?

Det beror på flera faktorer, bland annat vad det är för restaurang du vill starta, hur din vision ser ut och vart du vill öppna din restaurang. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad en restaurangsatsning kommer att kosta. Du behöver oftast renovera din lokal, köpa in restaurangmaskiner, skriva avtal med grossister, anställa personal, köpa bord, stolar och andra möbler till din restauranginredning. Detta är några av de initiala kostnaderna.

Du behöver också vara redo att betala hyra för lokalen, köpa ingredienser för matlagningen, lägga pengar på marknadsföring och se till att personalen får sina löner i tid. Det finns även olika tillstånd som du måste ansöka om och som kommer med avgifter, exempelvis livsmedelstillstånd, alkoholtillstånd och uteserveringstillstånd om du vill ha en uteservering under sommaren. Frågan ”vad kostar det att starta egen restaurang” är med andra ord för komplicerad för att ge ett enkelt svar.

Att driva en restaurang är ett pussel, inte bara ekonomiskt utan även när det kommer till de andra delarna av verksamheten. Om du vill starta egen firma inom restaurang- och cafébranschen kan vi hjälpa dig på flera olika sätt.
Vi på Panea är en leverantör av helhetslösningar inom restaurangbranschen. Genom oss kan du bland annat köpa in all utrustning du behöver och få hjälp med renoveringen av lokalen men vi erbjuder mycket mer än så. Om du vill öppna en egen restaurang kan vi guida dig genom varje steg i processen, från konceptutveckling till finansiering och allt däremellan.

För att lyckas med en satsning gäller det att många saker ska stämma, från stora saker som exempelvis restaurangens varumärke och lokalens läge till viktiga detaljer som utformningen av menyn och vilka priser du ska ta för de olika rätterna.

När vi inleder ett samarbete kan du fråga oss om allt du undrar över och ta del av vår enorma kunskap och erfarenhet inom branschen. Vi ger dig så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas med din satsning. Vill du ha hjälp med att öppna din restaurang, hör av dig till oss på Panea redan idag och boka in ett möte.

Vill du veta mer? Kontakta Panea.

Ring mig på 08-510 00 300 eller fyll i dina kontaktuppgifter så berättar jag mer.