Starta restaurang

Restaurangbranschen är en av världens största industrier som omsätter mångmiljardbelopp varje år. Då ingår hotell, snabbmatskedjor, restauranger, lunchställen, caféer och många andra typer av företag som serverar mat och dryck. Det är en bransch fylld av hård konkurrens, men som också innehar oändlig potential med otaliga möjligheter.


Många drömmer om att starta en restaurang eller ett café, men att göra det på egen hand är i de flesta fallen en lång, dyr och komplex process som kräver mångårig erfarenhet av restaurangbranschen och ett stort kontaktnät. Dock behöver det inte vara så. Panea är en samarbetspartner som kan hjälpa dig starta en restaurang baserat på din vision. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar där vi hjälper dig genom hela processen från vision till verklighet.

Kontakta oss

Starta eget inom restaurang- och cafébranschen

Vem som helst kan starta ett företag men det är inte det lättaste att starta en egen firma inom restaurang som går bra direkt. Det finns många detaljer som ska stämma, från finansiering av din restaurang till lokalens läge, inredning och naturligtvis även maten. När du vänder dig till oss kan vi hjälpa dig på flera sätt. Vi kan bland annat hjälpa dig att skapa en affärsplan och ett koncept som passar din vision.
När du vill starta eget inom restaurangbranschen är affärsplanen och konceptet viktigt av flera anledningar. Genom att beskriva verksamhetens olika delar, hur det ska fungera, vilka målgruppen är och hur du ska skilja dig från konkurrenterna, desto enklare blir det att ta olika beslut. Vi på Panea har erfarenhet av att hjälpa blivande krögare redan vid idéstadiet.

Hur stor budget behöver du för att starta en restaurang?

Hur stor budget du behöver för att starta restaurang beror på flera faktorer, bland annat vad det är för restaurang du vill starta, hur storskalig och komplex din vision är och vart du vill öppna din restaurang. Det är svårt att sätta fingret på en exakt summa för hur mycket en restaurangsatsning kommer att kosta. Du behöver oftast renovera din lokal, köpa in restaurangmaskiner, skriva avtal med grossister, anställa personal, köpa bord, stolar och andra möbler till din restauranginredning. Detta är några av de initiala kostnaderna du behöver hålla i åtanke när du arbetar fram din budget för att starta en restaurang.
Du behöver också vara redo att betala hyra för lokalen, köpa ingredienser för matlagningen, lägga pengar på marknadsföring och se till att personalen får sina löner i tid. Det finns även olika tillstånd som du måste ansöka om och som innebär ytterligare avgifter, exempelvis livsmedelstillstånd, alkoholtillstånd och uteserveringstillstånd om du vill ha en uteservering under sommaren. Frågan: ”Vad kostar det att starta egen restaurang” är med andra ord en alldeles för komplex fråga för att kunna ge ett enkelt och exakt svar.
Dock har vi på Panea under årens lopp hjälpt till att utveckla flera olika restauranger och caféer av olika typer och storlekar. Baserat på detta kan vi genomföra kvalificerade gissningar för hur mycket det kan komma att kosta. Kontakta och berätta din vision för oss så hjälper vi dig se över din budget och berättar vad det kan komma att kosta att genomföra ditt projekt.

Vad för tillstånd behöver jag för att starta restaurang?

Vilka typer av tillstånd du behöver för att starta restaurang kan varierar beroende på vad för typ av restaurang du planerar att etablera. Du kan komma att behöva skaffa tillstånd gällande:

  • Bygglov
  • Användning av offentlig plats
  • Försäljning
  • Lokal och fastigheter
  • Miljöregler
  • Servering av alkohol
  • Servering av mat

Med Panea som din samarbetspartner för att starta restaurang slipper du lägga tid och möda på att ta reda på vilka tillstånd du kommer behöva. Vi har hjälpt till att starta otaliga restauranger och ser till att du har alla nödvändiga tillstånd tillgängliga under hela projektets gång.

Checklista för att starta restaurang

Att starta en restaurang är i de allra flesta fall en lång och utdragen process som består av många olika moment av varierande komplexitet. Det är många nödvändiga saker som behöver genomföras och lika många detaljer man måste se till blir rätt. Av denna anledning är det alltid rekommenderat att använda sig av ett strukturerat tillvägagångssätt med alla moment noggrant förklarade för att undvika att du missar eller förbiser något. Det första steget i denna process är att fastställa hela projektets natur, som oftast sker via någon typ av checklista. Detta är något vi på Panea själva alltid utför för att använda som grund under projektets gång.

Ett exempel på hur denna checklista kan se ut hittar du på webbplatsen verksamt.se.

Starta restaurang tillsammans med Panea

Att driva en restaurang är ett pussel, inte bara ekonomiskt utan även när det kommer till de andra delarna av verksamheten. Om du vill starta egen firma inom restaurang- och cafébranschen kan vi hjälpa dig på flera olika sätt.
Vi på Panea är en leverantör av helhetslösningar inom restaurangbranschen. Genom oss kan du bland annat köpa in all utrustning du behöver och få hjälp med renoveringen av lokalen men vi erbjuder mycket mer än så. Om du vill öppna en egen restaurang kan vi guida dig genom varje steg i processen, från konceptutveckling till finansiering och allt däremellan.
För att lyckas med en satsning gäller det att många saker ska stämma, från stora saker som exempelvis restaurangens varumärke och lokalens läge till viktiga detaljer som utformningen av menyn och vilka priser du ska ta för de olika rätterna.
När vi inleder ett samarbete kan du fråga oss om allt du undrar över och ta del av vår enorma kunskap och erfarenhet inom branschen. Vi ger dig så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas med din satsning. Vill du ha hjälp med att öppna din restaurang, hör av dig till oss på Panea redan idag och boka in ett möte.

Vill du veta mer? Kontakta Panea.

Ring mig på 08-510 00 300 eller fyll i dina kontaktuppgifter så berättar jag mer.