Starta eget

Starta egen restaurang

Vi hjälper dig med de rörliga delarna. Rätt utrustning och folk på rätt plats, och vid rätt tid gör att ditt projekt flyter smidigt.

DET HÄR KAN VI GÖRA FÖR DIG

Hur du startar egen restaurang

Restaurangbranschen är en av världens största industrier och omsätter mångmiljardbelopp varje år. Då ingår hotell, snabbmatskedjor, restauranger, lunchställen, caféer och många andra typer av verksamheter som serverar mat och dryck. Det är en bransch fylld av hård konkurrens, men som också innehar oändlig potential med otaliga möjligheter.

Många drömmer om att starta en restaurang eller ett café. Det är dock en lång, dyr och komplex process som kräver hög noggrannhet och god kunskap. Ofta behövs både mångårig erfarenhet av restaurangbranschen och ett stort kontaktnät för att etablera en framgångsrik restaurang.

Om du behöver stöd att öppna och driva restaurang, kontakta Panea. Vi är en samarbetspartner som hjälper dig starta en egen restaurang baserat på din vision. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar där vi hjälper dig genom hela processen från dröm till verklighet.

Starta eget inom restaurang- och cafébranschen

Vem som helst kan starta ett företag. Men inte vem som helst kan få verksamheten att blomstra. Det finns många detaljer som ska stämma, från finansiering av din restaurang till lokalens läge, inredning och naturligtvis även maten. Panea hjälper dig med alla detaljer för att öppna och driva restaurang. Det inkluderar bland annat att skapa en affärsplan och ett restaurangkoncept som passar din vision.

När du vill starta eget inom restaurangbranschen är affärsplanen och konceptet viktigt av flera anledningar. Genom att beskriva verksamhetens olika delar, hur det ska fungera, vilken målgruppen är och hur du ska skilja dig från konkurrenterna – desto enklare blir det att ta beslut för att utveckla din restaurang. Panea har både erfarenheten och kompetensen att hjälpa blivande krögare redan vid från första idé med att utveckla den och göra den till verklighet.

Hur stor budget behöver du för att starta en restaurang?

Hur stor budget du behöver för att starta restaurang beror på flera faktorer. Dels vad det är för restaurang du vill starta, hur storskalig och komplex din vision är och vart du vill öppna restaurangen. Detta gör det svårt att sätta fingret på en exakt kostnad för att starta en restaurang då vision, förutsättningar och önskemål varierar grovt från fall till fall.

Några av de initiala kostnaderna du behöver hålla i åtanke när du arbetar fram din budget för att starta en restaurang inkluderar:

Du behöver planera din budget efter hyra för lokalen, köpa ingredienser för matlagningen, marknadsföring och se till att personalen får sina löner i tid. Det finns även olika tillstånd som du måste ansöka om och som innebär ytterligare avgifter, exempelvis livsmedelstillstånd, alkoholtillstånd och uteserveringstillstånd om du vill ha en uteservering under sommaren.

Frågan: ”Vad kostar det att starta egen restaurang” har med andra ord inget entydigt svar på grund av de varierande faktorerna som påverkar kostnaden för att starta restaurang.

Tillsammans med Panea kan du dock i ett tidigt skede få en konkret överblick över hur mycket det faktiskt kommer att kosta. Panea har under årens lopp hjälpt till att utveckla flera olika restauranger och caféer av olika typer och storlekar. Baserat på detta kan vi genomföra kvalificerade gissningar för hur mycket det kommer att kosta för att starta din restaurang.

Kontakta och berätta din vision för oss så hjälper vi dig se över din budget och berättar vad det kan komma att kosta att genomföra ditt projekt.

Vad för tillstånd behöver jag för att starta restaurang?

Vilka typer av tillstånd du behöver för att starta restaurang kan variera beroende på vad för typ av restaurang du ska etablera. Du kan komma att behöva skaffa tillstånd gällande:

 • Bygglov
 • Användning av offentlig plats
 • Försäljning
 • Lokal och fastigheter
 • Miljöregler
 • Servering av alkohol
 • Servering av mat

Med Panea som din samarbetspartner för att starta restaurang slipper du lägga tid och möda på att ta reda på vilka tillstånd du kommer behöva. Vi har hjälpt till att starta restauranger av flera typer under årens och har full koll på vilka tillstånd som behövs. Vi ser till att du har alla nödvändiga tillstånd tillgängliga när du väl ska slå upp portarna för din restaurang.

Checklista för att starta restaurang

Att starta en restaurang är i de allra flesta fall en lång process som består av flera olika moment av varierande komplexitet. Det är många saker som behöver genomföras och lika många detaljer som måste bli rätt redan från start. Av denna anledning är det alltid rekommenderat att använda sig av ett strukturerat tillvägagångssätt där alla moment är tydligt definierade för att minimera risken att du missar eller förbiser något. Det första steget i denna process är att fastställa hela projektets natur, som oftast sker via någon typ av checklista. Detta är något vi på Panea själva alltid utför tillsammans med dig för att använda som grund under projektets gång.

Nedan är ett utdrag av frågor som behöver besvaras för att utforma en checklista utifrån dina behov och förutsättningar:

 1. Ditt företag
  – Vad för företag vill du starta? (Restaurang, café, food truck, etc.)
  – Vilken företagsform ska ditt företag ha? (Aktiebolag, enskild näringsverksamhet, etc.)
  – Kommer du att anställa personal?
 2. Din verksamhet
  – Vill du servera starköl, vin, sprit eller andra alkoholhaltiga drycker?
  – Vill du servera livsmedel där egenproducerade varor ingår?
  – Vill du importera livsmedel?
  – Vill du anordna underhållning? (Dans, spelningar, kasino, spel, etc.)
 3. Lokal och omgivning
  – Vill du bygga om en lokal eller bygga nytt?
  – Har din lokal kommunalt vatten och avlopp?
  – Vill du ha uteservering?
  – Vill du sälja och servera varor från en torgplats?
  – Vill du montera upp fasadskyltar på din lokal?
  – Vill du ha kameraövervakning?

Starta restaurang tillsammans med Panea

Att driva en restaurang är ett pussel, inte bara ekonomiskt utan även när det kommer till de andra delarna av verksamheten. Om du vill starta egen firma inom restaurang- och cafébranschen kan vi hjälpa dig på flera olika sätt.

Vi på Panea är en leverantör av helhetslösningar inom restaurangbranschen. Genom oss kan du bland annat köpa in all utrustning du behöver och få hjälp med renoveringen av lokalen, men vi erbjuder mycket mer än så. Om du vill öppna en egen restaurang kan vi guida dig genom varje steg i processen, från konceptutveckling till finansiering och allt däremellan.

För att lyckas med en satsning inom restaurangbranschen är det många detaljer som måste bli rätt. Det handlar om allt från att skapa ett konkret och attraktivt varumärke, till att hitta det perfekta läget för restaurangen och utforma en attraktiv meny och vilka priser du ska ta för de olika rätterna.

När du inleder ett samarbete med Panea får du tillgång till vår enorma kunskap av och erfarenhet inom restaurangbranschen. Tveka inte att fråga oss så fort ett frågetecken dyker upp så ser vi till att besvara den. Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med din satsning. Vill du ha hjälp med att öppna din restaurang, hör av dig till oss på Panea redan idag och boka in ett möte.

VÅRA AFFÄRSOMRÅDEN

Läs mer om vad vi kan hjälpa dig med!

Cafe & Restaurang

Nybakade bullar och gott kaffe i all ära, men vad ska dina gäster sitta på? Och vad ska ha personalen ha på sig? Låt oss hjälpa dig med helheten.

Bageri

Kan man både ha kakan och äta den? Troligen inte, men vi vet hur du kommer så nära som möjligt.

Hotell

Eye Interior är inredningskonsulter med hotell och restaurang som specialitet.

Finansieringslösningar

Oavsett om det är ett lån för restaurang eller utrustning erbjuder vi på Panea finansieringslösningar med bra villkor anpassade efter dina förutsättningar.

VARFÖR NI SKA VÄLJA OSS

Hur vi kan hjälpa er

Att starta ett eget företag och bli framgångsrik är en svår uppgift oavsett bransch. Du behöver mer än bara en god idé för att lyckas. Ett välfungerande företag är en maskin med flera viktiga kugghjul som alla måste vara välsmorda. Behöver du hjälp att utveckla eller skapa ett koncept för restaurang eller café?

Finansieringslösningar

Behöver du investera i ny utrustning, expandera verksamheten genom att byta lokal eller vill du starta ett helt nytt företag?

Maskiner och utrustning

Hos oss finner ni det mesta inom bageriutrustning, maskiner, cafeutrustning mm.

Planering och projektering

Vi hjälper dig med de rörliga delarna. Rätt utrustning och folk på rätt plats, och vid rätt tid gör att ditt projekt flyter smidigt.

Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att vi tar hand om alla moment och detaljer när du ska öppna egen restaurang, från projektering inför byggandet till byggledning på plats.

VILL DU VETA MER

Kontakta oss på Panea

Ring oss på 08-510 00 300 eller fyll i dina kontaktuppgifter så berättar vi mer.


  För mer information om Planering & Projektering, kontakta

  Bageri

  CAFÉ & RESTAURANG / HOTELL

  VÅRA CASE
  Wilmas Café

  Familjeägda Wilmas café hittar ni i en gammal tobaksaffär i Uppsala. Lokalen är unikt inredd med en touch av båda mysigt, modernt, rustik och skandinaviskt. Ett av önskemålen från kund var att få in så många sittytor som möjligt samt ha en försäljningsyta som skulle vara integrerad med övrig miljö.

  VÅRA CASE
  Cane Rum Society

  Upplev en unik och avancerad inredning hos Cane Rum Society framtagen av Panea i samarbete med Gringo Designbyrå. För att uppfylla denna vision har vi tillverkat allt från barer, smidesdetaljer och soffor till en unik skjutdörrslösning med upplysta romflaskor.

  VÅRA CASE
  The Sparrow