Starta eget

Starta egen restaurang

Vi hjälper er med de rörliga delarna. Rätt utrustning och folk på rätt plats, och vid rätt tid gör att ert projekt flyter smidigt.

DET HÄR KAN VI GÖRA FÖR ER

Hur man startar egen restaurang

Restaurangbranschen är en av världens största industrier och omsätter mångmiljardbelopp varje år. Då ingår hotell, snabbmatskedjor, restauranger, lunchställen, caféer och många andra typer av verksamheter som serverar mat och dryck. Det är en bransch fylld av hård konkurrens, men som också innehar oändlig potential med otaliga möjligheter.

Många drömmer om att starta en restaurang eller ett café. Det är dock en lång, dyr och komplex process som kräver hög noggrannhet och god kunskap. Ofta behövs både mångårig erfarenhet av restaurangbranschen och ett stort kontaktnät för att etablera en framgångsrik restaurang.

Om ni behöver stöd att öppna och driva restaurang, kontakta oss. Vi är en samarbetspartner som hjälper er att starta en egen restaurang baserat på er vision. Vi erbjuder skräddarsydda helhetslösningar där vi hjälper er genom hela processen från dröm till verklighet.

Starta eget inom restaurang- och cafébranschen

Vem som helst kan starta ett företag. Men inte vem som helst kan få verksamheten att blomstra. Det finns många detaljer som ska stämma, från finansiering av er restaurang till lokalens läge, inredning och naturligtvis även maten. Vi hjälper er med alla detaljer för att öppna och driva restaurang. Det inkluderar bland annat att skapa en affärsplan och ett restaurangkoncept som passar er vision.

När ni vill starta eget inom restaurangbranschen är affärsplanen och konceptet viktigt av flera anledningar. Genom att beskriva verksamhetens olika delar, hur det ska fungera, vilken målgruppen är och hur ni ska skilja er från konkurrenterna – desto enklare blir det att ta beslut för att utveckla er restaurang. Vi har både erfarenheten och kompetensen att hjälpa blivande krögare från idé till verklighet.

Hur stor budget behöver man för att starta en restaurang?

Hur stor budget ni behöver för att starta restaurang beror på flera faktorer. Dels vad det är för restaurang ni vill starta, hur storskalig och komplex er vision är och vart ni vill öppna restaurangen. Detta gör det svårt att sätta fingret på en exakt kostnad för att starta en restaurang då vision, förutsättningar och önskemål varierar grovt från fall till fall.

Några av de initiala kostnaderna ni behöver hålla i åtanke när ni arbetar fram er budget för att starta en restaurang inkluderar:

Ni behöver planera er budget efter hyra för lokalen, köpa ingredienser för matlagningen, marknadsföring och se till att personalen får sina löner i tid. Det finns även olika tillstånd som ni måste ansöka om och som innebär ytterligare avgifter, exempelvis livsmedelstillstånd, alkoholtillstånd och uteserveringstillstånd om ni vill ha en uteservering under sommaren.

Frågan: ”Vad kostar det att starta egen restaurang” har med andra ord inget entydigt svar på grund av de varierande faktorerna som påverkar kostnaden för att starta restaurang.

Tillsammans med oss kan ni dock i ett tidigt skede få en konkret överblick över hur mycket det faktiskt kommer att kosta. Vi har under årens lopp hjälpt till att utveckla flera olika restauranger och caféer av olika typer och storlekar. Baserat på detta kan vi genomföra kvalificerade gissningar för hur mycket det kommer att kosta att starta er restaurang.

Kontakta oss och berätta om er vision så hjälper vi er att se över budgeten och berättar vad det kan komma att kosta att genomföra projektet.

Vad för tillstånd behövs för att starta restaurang?

Vilka typer av tillstånd ni behöver för att starta restaurang kan variera beroende på vad för typ av restaurang ni ska etablera. Ni kan komma att behöva skaffa tillstånd gällande:

 • Bygglov
 • Användning av offentlig plats
 • Försäljning
 • Lokal och fastigheter
 • Miljöregler
 • Servering av alkohol
 • Servering av mat

Med oss som er samarbetspartner för att starta restaurang slipper ni lägga tid och möda på att ta reda på vilka tillstånd ni kommer behöva. Vi har hjälpt till att starta restauranger av flera typer under årens och har full koll på vilka tillstånd som behövs. Vi ser till att ni har alla nödvändiga tillstånd tillgängliga när ni väl ska slå upp portarna för restaurangen.

Ett bord med 4 stolar i mitten av en restaurang - Modern restaurangdesign | Restaurangutrustning | Panea

Checklista för att starta restaurang

Att starta en restaurang är i de allra flesta fall en lång process som består av flera olika moment av varierande komplexitet. Det är många saker som behöver genomföras och lika många detaljer som måste bli rätt redan från start. Av denna anledning är det alltid rekommenderat att använda sig av ett strukturerat tillvägagångssätt där alla moment är tydligt definierade för att minimera risken att ni missar eller förbiser något. Det första steget i denna process är att fastställa hela projektets natur, som oftast sker via någon typ av checklista. Detta är något vi på Panea själva alltid utför tillsammans med er för att använda som grund under projektets gång.

Nedan är ett utdrag av frågor som behöver besvaras för att utforma en checklista utifrån era behov och förutsättningar:

 1. Ert företag
  – Vad för företag vill ni starta? (Restaurang, café, food truck, etc.)
  – Vilken företagsform ska ert företag ha? (Aktiebolag, enskild näringsverksamhet, etc.)
  – Kommer ni att anställa personal?
 2. Er verksamhet
  – Vill ni servera starköl, vin, sprit eller andra alkoholhaltiga drycker?
  – Vill ni servera livsmedel där egenproducerade varor ingår?
  – Vill ni importera livsmedel?
  – Vill ni anordna underhållning? (Dans, spelningar, kasino, spel, etc.)
 3. Lokal och omgivning
  – Vill ni bygga om en lokal eller bygga nytt?
  – Har er lokal kommunalt vatten och avlopp?
  – Vill ni ha uteservering?
  – Vill ni sälja och servera varor från en torgplats?
  – Vill ni montera upp fasadskyltar på er lokal?
  – Vill ni ha kameraövervakning?

Starta restaurang tillsammans med Panea

Att driva en restaurang är ett pussel, inte bara ekonomiskt utan även när det kommer till de andra delarna av verksamheten. Om ni vill starta egen firma inom restaurang- och cafébranschen kan vi hjälpa er på flera olika sätt.

Vi på Panea är en leverantör av helhetslösningar inom restaurangbranschen. Genom oss kan ni bland annat köpa in all utrustning ni behöver och få hjälp med renoveringen av lokalen, men vi erbjuder mycket mer än så. Om ni vill öppna en egen restaurang kan vi guida er genom varje steg i processen, från konceptutveckling till finansiering och allt däremellan.

För att lyckas med en satsning inom restaurangbranschen är det många detaljer som måste bli rätt. Det handlar om allt från att skapa ett konkret och attraktivt varumärke, till att hitta det perfekta läget för restaurangen och utforma en attraktiv meny och vilka priser ni ska ta för de olika rätterna.

När ni inleder ett samarbete med oss får ni tillgång till vår enorma kunskap av och erfarenhet inom restaurangbranschen. Tveka inte att fråga oss så fort ett frågetecken dyker upp så ser vi till att besvara den. Vi ger er de bästa förutsättningarna för att lyckas med er satsning. Vill ni ha hjälp med att öppna er restaurang, hör av er till oss på Panea redan idag och boka in ett möte.

VÅRA AFFÄRSOMRÅDEN

Läs mer om vad vi kan hjälpa er med!

Bageri

Kan man både ha kakan och äta den? Troligen inte, men vi vet hur du kommer så nära som möjligt.

Cafe & Restaurang

Nybakade bullar och gott kaffe i all ära, men vad ska dina gäster sitta på? Och vad ska ha personalen ha på sig? Låt oss hjälpa dig med helheten.

Hotell

Eye Interior är inredningskonsulter med hotell och restaurang som specialitet.

Kontor & offentlig miljo

Finansieringslösningar

Oavsett om det är ett lån för restaurang eller utrustning erbjuder vi på Panea finansieringslösningar med bra villkor anpassade efter dina förutsättningar.

Service & Support

VARFÖR NI SKA VÄLJA OSS

Hur vi kan hjälpa er

Att starta ett eget företag och bli framgångsrik är en svår uppgift oavsett bransch. Ni behöver mer än bara en god idé för att lyckas. Ett välfungerande företag är en maskin med flera viktiga kugghjul som alla måste vara välsmorda. Behöver ni hjälp att utveckla eller skapa ett koncept för restaurang eller café?

Finansieringslösningar

Behöver ni investera i ny utrustning, expandera verksamheten genom att byta lokal eller vill ni starta ett helt nytt företag?

Maskiner och utrustning

Hos oss finner ni det mesta inom bageriutrustning, maskiner, cafeutrustning mm.

Planering och projektering

Vi hjälper er med de rörliga delarna. Rätt utrustning och folk på rätt plats, och vid rätt tid gör att ert projekt flyter smidigt.

Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att vi tar hand om alla moment och detaljer när ni ska öppna egen restaurang, från projektering inför byggandet till byggledning på plats.

VILL NI VETA MER

Kontakta oss på Panea

Ring oss på 08-510 00 300 eller fyll i era kontaktuppgifter så berättar vi mer.


  För mer information om planering, projektering & service, kontakta

  Bageri

  Café & Restaurang / HOTELL

  KONTOR & OFFENTLIGA RUM

  Service & Felanmälan

  VÅRA CASE
  RC Gruppen: Arlanda flygplats

  Upptäck våra nya projekt på Arlanda flygplats. I vårt arbete med att skapa RC Bon Bon, RC Café och Patisserie & Nordic Kitchen & Bar har vi ansvarat för att leverera helhetslösningar som spänner från initiala designkoncept till slutliga installationer.

  VÅRA CASE
  Thelins Bageri i Gröndal

  Thelins bageri i Gröndal går för högtryck och man behövde byta ut den gamla kyljäsen mot en ny och effektivare modell. Panea hjälpte till att ta fram ett specialbyggt rum från Lillnord där varje centimeter var utnyttjad på rätt sätt så att man fick plats med fler vagnar än förut på samma yta.

  VÅRA CASE
  3Sixty Skybar

  Upptäck 3Sixty Skybar i Stockholm. Denna moderna skybar erbjuder en unik nattlivsupplevelse med en oslagbar utsikt över staden. Panea är stolta över att ha förverkligat detta projekt tillsammans med arkitekten Maja-Li Torekull, där varje detalj är noggrant uttänkt för att skapa en oöverträffad atmosfär.